Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Καδής: Πέραν των €20 εκ. η στήριξη των αγροτικών κλάδων
Καδής: Πέραν των €20 εκ. η στήριξη των αγροτικών κλάδων

Καδής: Πέραν των €20 εκ. η στήριξη των αγροτικών κλάδων

Στον αγροτικό τομέα, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα πέραν των 30 συνολικά μέτρων, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και έχουν χορηγηθεί, πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη όλων των αγροτικών κλάδων, που έχουν πληγεί, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Μιλώντας την Παρασκευή στην ετήσια Συνεστίαση που διοργάνωσε η Επαρχιακή Γραμματεία Λεμεσού του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τομέας της γεωργίας στον τόπο, λέγοντας ότι την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού «που δυσχεραίνει ακόμα την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας επιπτώσεις και στον γεωργικό τομέα».

Η Κυβέρνηση, είπε, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για αντιμετώπιση της πανδημίας και προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές της επιπτώσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών που πλήγηκαν από την πανδημία, θα οδηγήσει στη διάθεση, για την Κύπρο, πόρων ύψους 1,2 δις ευρώ περίπου.

Είπε εξάλλου ότι στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, έχοντας ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως και την στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

«Προς επίτευξη των στόχων αυτών, θέτουμε σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και το 2022 που τελειώνει η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκ. Ευρώ» είπε.

Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, συνέχισε, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Καδής ανέφερε επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. «Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί σημαντική συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, μόλις πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ξανά τον Παναγροτικό για την βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να συνεχίσουν να στηρίζουν, με όλους τους τρόπους, τον αγροτικό τομέα του τόπου και τον Κύπριο αγρότη.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend