Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ακόμα δεν είδαμε τίποτα στις τιμές αγαθών! Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε γάλα, ψωμί, κρέας και καφέ
Ακόμα δεν είδαμε τίποτα στις τιμές αγαθών! Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε γάλα, ψωμί, κρέας και καφέ

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα στις τιμές αγαθών! Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε γάλα, ψωμί, κρέας και καφέ

Από τη μια εξωγενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας διεθνώς και από την άλλη η αμέλεια και απρονοησία του κράτους να μη διατηρεί στρατηγικά αποθέματα, όπως είναι τα σιτηρά, έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Και φαίνεται, με βάση τις δηλώσεις αρμόδιων φορέων, πως το ράλι ανόδου των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης δεν θα σταματήσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές του γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου κ. Μάριου Αντωνίου στον «Π», ο οποίος είπε ότι ήδη λαμβάνει μηνύματα από προμηθευτές πως τις προσεχείς ημέρες έρχονται αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι η έλλειψη σιτηρών επηρεάζει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, οι ζωοτροφές, το γάλα, αλλά και το κρέας.

 

Παραθέτοντας κάποιους αριθμούς, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου είπε ότι στα μακαρόνια η αύξηση θα είναι της τάξεως του 15% έως 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο αλεύρι, στα αρτοσκευάσματα και συναφή προϊόντα η αύξηση θα είναι επίσης της τάξεως του 15% με 20%, ενώ στις ζωοτροφές, οι οποίες εισάγονται από την Κίνα, η αύξηση θα είναι στο 20%.

Ωστόσο, μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, ο κ. Κώστας Καδής ανέφερε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσόστητες σιτηρών, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει κανένας κτηνοτρόφος χωρίς κάλυψη σε ό,τι αφορά την επάρκεια ζωοτροφών.

Επιχειρηματίες 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Μάριου Αντωνίου ήταν και οι επισημάνσεις στο ΚΥΠΕ του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ κ. Μάριου Τσιακκή, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αυξήσεις θα είναι αλυσιδωτές και απότοκο της αύξησης του κόστους των καυσίμων. «Τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, διότι ξεκινώντας από την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθούν τα προϊόντα από τα εργοστάσια, αυξάνεται το κόστος του ρεύματος και η διακίνηση των εμπορευμάτων από τα αυτοκίνητα που τα διανέμουν», σημείωσε. «Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιες μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», είπε. «Έχουμε και τα μεταφορικά που είναι κι αυτά ένα φοβερό κόστος. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την Κίνα. Δεν έχουμε ακούσει για αύξηση μεταφορικών από την Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως να δούμε και κάποιες αυξήσεις από την Ευρώπη», πρόσθεσε. Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι απότοκο πολλών παραγόντων. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε.

Υποσιτίζονται ζώα…

Παράλληλα, οι αγροτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, με τα μεγάλα κράτη να συγκεντρώνουν πολλά σιτηρά στα στρατηγικά τους αποθέματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη σιτηρών, ενώ από την άλλη ευθύνονται και οι κλιματικές αλλαγές. «Η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ράλι τιμών προς τα πάνω, κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρατηρείται και έλλειψή τους», ανέφερε με δημόσια τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών κ. Ανδρέας Χάμπας. Ο κ. Χάμπας ανέφερε ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ποταμιά, αρκετοί κτηνοτρόφοι φώναζαν ότι δεν έχουν σιτηρά και ότι τα ζώα τους υποσιτίζονται.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

 

Send this to a friend