Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ               

Με πτώχευση κινδυνεύουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στην εσωτερική περιφέρεια του τουριστικού θερέτρου, δηλαδή μικρά τουριστικά συγκροτήματα διαμερισμάτων, μίνι σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τζίρο κυρίως από τη νεολαία που έφθανε (μαζικά) από την αγγλική τουριστική αγορά. Επειδή, όμως, κατά τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες δεν παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση από τη βρετανική αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν στη χώρα αυτή (η αγγλική αγορά «άνοιξε» για τα καλά στην Αγ. Νάπα αρχές Οκτωβρίου), οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου, όπως δεν είχαν δουλέψει ούτε το καλοκαίρι του 2020. Ως εκ τούτου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα έσοδά τους ήταν αμυδρά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Ζαννέττου είπε ότι αυτές οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν πια με οριστικό λουκέτο και πτώχευση.

«Μιλάμε κυρίως για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που τα βασικά τους έσοδα προέρχονταν, τα προηγούμενα χρόνια, μόνο κατά τους 3-4 μήνες του καλοκαιριού, οπόταν παρατηρείτο μεγάλη κινητικότητα από πλευράς νεαρών ξένων τουριστών και η διασκέδαση ήταν διαφορετική. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο, ακόμα και με πτώχευση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το συγκεκριμένο ζήτημα και ν’ αποφασίσει μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες εργάζονται σε εποχική βάση», ανέφερε.

Μπορεί, λοιπόν, η φετινή τουριστική κίνηση στην Αγία Νάπα και κατ’ επέκταση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να ήταν πέραν από τις αρχικές προβλέψεις και προσδοκίες, βοηθώντας επιχειρήσεις να επιβιώσουν και αρκετό κόσμο να διατηρηθεί στις εργασίες του, εντούτοις το πρόβλημα στην εσωτερική περιφέρεια της κωμόπολης παρέμεινε οξύ. «Οποιαδήποτε κρατική στήριξη ώστε να κρατηθούν στη ζωή αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα είναι το καλύτερο δώρο, αφού αρκετοί συνδημότες μας είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

 

 

Send this to a friend