Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με βήμα σημειωτόν τα έργα εξωραϊσμού του Ποταμού Λιοπετρίου
Με βήμα σημειωτόν τα έργα εξωραϊσμού του Ποταμού Λιοπετρίου

Με βήμα σημειωτόν τα έργα εξωραϊσμού του Ποταμού Λιοπετρίου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι εργασίες της Α΄ φάσης για την ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου. Παρόλο που το συμβόλαιο που υπεγράφη με την κατασκευάστρια εταιρεία «Lois Builders» προνοεί ολοκλήρωση των έργων της Α΄ φάσης το 2023, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Βάσος Μανώλη εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ.Μανώλη χαρακτήρισε υπερβολικές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου, διαδικασίες που, όπως είπε, παίρνουν το έργο πίσω.

Επιπρόσθετα, ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών έχουν ανακαλυφθεί κάποια αρχαιολογικά ευρήματα και σκαλιστές πέτρες, γεγονός που επίσης έχει φρενάρει την πορεία των έργων.

Να σημειωθεί, ότι εκτός από τα βελτιωτικά έργα που προβλέπονται στο αλιευτικό καταφύγιο (Α΄ φάση), μεταγενέστερα προγραμματίζεται η διαμόρφωση και του περιβάλλοντα χώρου, γεγονός που θα συμβάλει στον εξωραϊσμό ολόκληρης της περιοχής και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος (Β΄ φάση).

Οι εργασίες που εκτελούνται τη δεδομένη στιγμή περιλαμβάνουν την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, τη δημιουργία περίπου 130 πλατφορμών για να μπορούν οι ψαράδες ή οι επισκέπτες να δένουν τα σκάφη τους, κρηπιδώματα για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών και βελτίωση του δρόμου από το πρώτο κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Αη Γιώργη.

Στον Ποταμό Λιοπετρίου δραστηριοποιούνται περίπου 30 επαγγελματίες ψαράδες και γύρω στους 100 ερασιτέχνες. Σήμερα οι ψαράδες έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο είτε στην Αγία Νάπα, είτε στην Ξυλοφάγου.

Τα έργα της Β΄ φάσης, η οποία θα προκηρυχθεί αφού ολοκληρωθεί η Α΄ φάση, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραλιακό πεζόδρομο, μεγάλο χώρο στάθμευσης, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, πλήρη διαμόρφωση των χώρων υποδοχής, πολυδύναμο κτήριο για γραφεία, χώρους εξυπηρέτησης των ψαράδων, καφεστιατόριο και παρατηρητήρια της φύσης.

Προγραμματίζεται, ακόμα, η δημιουργία καρνάγιου, ενός υπαίθριου χώρου διαλογής αλιευμάτων και αποθηκευτικών χώρων. Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στον Ποταμό Λιοπετρίου, οι φορείς της ελεύθερης Αμμοχώστου φιλοδοξούν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, που θα επεκτείνεται δυτικά προς την Αγία Θέκλα, τη μαρίνα Αγ. Νάπας και με τις υπόλοιπες παραλίες της περιοχής.

Το κόστος θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα στην Κύπρο και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 και 25% από το κράτος.

Send this to a friend