Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Από τη μία ηλεκτρισμός-καύσιμα και από την άλλη… το καλάθι της νοικοκυράς -Τι γίνεται με τις αυξήσεις τιμών (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Από τη μία ηλεκτρισμός-καύσιμα και από την άλλη… το καλάθι της νοικοκυράς -Τι γίνεται με τις αυξήσεις τιμών (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Από τη μία ηλεκτρισμός-καύσιμα και από την άλλη… το καλάθι της νοικοκυράς -Τι γίνεται με τις αυξήσεις τιμών (ΠΙΝΑΚΕΣ)

«Πονοκέφαλο» και έντονη ανησυχία προκαλούν στους καταναλωτές οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα το συνολικό, μηνιαίο κόστος για το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» να αγγίζει… κόκκινο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπουργείου Ενεργείας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τα νοικοκυριά, εδώ και ένα χρόνο έχουν επιβαρυνθεί μία σημαντική αύξηση στο γενικό τους καλάθι, της τάξεως του 5% και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και των μεταφορών.

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι οι περισσότερες αυξήσεις που έχουν επιφέρει οι δύο πιο πάνω σημαντικοί παράγοντες, αφορούν την ύδρευση και τον ηλεκτρισμός με αύξηση 11%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με συνολική αύξηση 9% και στη συνέχεια οι μεταφορές με αύξηση της τάξεως του 8%.

«Πρόκειται για αυξήσεις τις οποίες παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο, με τον δείκτη τιμών να αυξάνεται για μέχρι και 600 είδη που αφορούν το νοικοκυριό», εξήγησε ο κύριος Δρουσιώτης.

Όλα οφείλονται στα καύσιμα και τα μεταφορικά…

Η «ρίζα» της αύξησης, όπως την χαρακτήρισε ο κύριος Δρουσιώτης, «είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων και των μεταφορικών, καθώς επίσης και των κοντέινερ που μεταφέρουν τα εισαγόμενα προϊόντα στην Κύπρο».

«Πρόκειται για αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα , ακόμη και στα κυπριακά, καθώς και σε αυτά έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση καθώς τα έξοδα της εταιρείας που τα παράγει και τα διανέμει, έχουν επίσης αυξηθεί και πρόκειται κατά κύριο λόγο για τα μεταφορικά μιας εταιρείας», εξήγησε ο Μάριος Δρουσιώτης.

Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση σε προϊόντα…

Χαρακτηριστικά, όπως θα δείτε και αναλυτικά στους πιο κάτω πίνακες, τα όλα τα είδη τροφίμων και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά κ.λπ, είναι τα προϊόντα που παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές τους.

Αυτά, που αποτελούν τα πρώτα και κύρια προϊόντα στη λίστα της υπεραγοράς για κάθε νοικοκυριό, είναι που αποτελούν και την διαφορά στην τελική τιμή του λογαριασμού.

Αναλυτικά τα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση και η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες…

Η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που παρουσιάστηκα ανά αγαθό και υπηρεσία

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (14,4%), Μεταφορές (10,8%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (8,2%).

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (7,0%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στην κατηγορία Μεταφορές (6,1%), ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Επικοινωνίες (-2,0%).

Τα γεωργικά προϊόντα πιο ακριβά συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 39,8%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 21,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 20,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Γεωργικά Προϊόντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό 16,1%.

Τρόφιμα και Αλκοολούχα ποτά με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις – Αναλυτικά ανά αγαθά και υπηρεσίες

Τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (1,61), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,58) και Μεταφορές (1,55).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,36).

Η μεγαλύτερη επίπτωση σε πετρελαιοειδή και ηλεκτρισμό

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2020 είχαν τα πετρελαιοειδή (1,54) και ο ηλεκτρισμός (1,09).

Σε καλύτερη θέση τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα συγκριτικά με τον Αύγουστο 2020

Τέλος, τα φρέσκα λαχανικά (0,89) και τα φρέσκα φρούτα (0,35) είχαν την μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: Cyprustimes

Send this to a friend