Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μνημείο για τους αγνοούμενους και πεσόντες στο Δήμο Αθηένου
Μνημείο για τους αγνοούμενους και πεσόντες στο Δήμο Αθηένου

Μνημείο για τους αγνοούμενους και πεσόντες στο Δήμο Αθηένου

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων τέκνων της κοινότητας Αθηένου κατά την περίοδο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κυριάκο Καρεκλά, στο εν λόγω μνημείο θα περιλαμβάνονται οι ανάγλυφες μορφές τριών αγνοουμένων και εννέα πεσόντων τέκνων της κοινότητας. 

Το μνημείο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρεκλά, θα έχει τη μορφή γλυπτού έργου τέχνης για δημόσιο χώρο και ήδη φιλοτεχνείται από τον καλλιτέχνη Φίλιππο Γιαπάνη, που κρίθηκε από αρμόδια επιτροπή του Δήμου Αθηένου ότι πληρούσε τα κριτήρια που τέθηκαν. Ο καλλιτέχνης σε ειδική συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων οικογενειών, εξασφάλισε μετά από διάλογο τη σύμφωνη γνώμη όλων για τη μορφή και το περιεχόμενο του έργου. Το Μνημείο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηένου, αναμένεται να κοστίσει περίπου €100.000. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης θα καταβάλει ο Δήμος Αθηένου, ενώ θα συνεισφέρουν και τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Το μνημείο ήδη δημιουργείται στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Ελευθερίου Βενιζέλου (στο τριγωνάκι Χατζηχάρου).

Όπως ανέφερε ο κ. Καρεκλάς, όταν το μνημείο θα είναι έτοιμο, ο δήμος θα πραγματοποιήσει τελετή με ανάλογο περιεχόμενο και με επίσημους προσκεκλημένους τις οικογένειες των 12 ηρωικών της τέκνων. «Ασφαλώς είχαμε ιστορική και εθνική υποχρέωση, για αυτό το έργο και οφείλαμε να τιμήσουμε τους ήρωες μας ως Δήμος Αθηένου», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend