Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπό 8ημερη κράτηση επτά πρόσωπα για τα επεισόδια στο Συγκρότημα «Δίας»
Υπό 8ημερη κράτηση επτά πρόσωπα για τα επεισόδια στο Συγκρότημα «Δίας»

Υπό 8ημερη κράτηση επτά πρόσωπα για τα επεισόδια στο Συγκρότημα «Δίας»

Διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών σε βάρος άλλων δύο υπόπτων για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στο συγκρότημα «Δίας», ενέκρινε την Τετάρτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Η συνεδρία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας άρχισε στις 11:00, ενώ οι δύο ύποπτοι δεν εκπροσωπούνταν από συνήγορο υπεράσπισης.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν

Συγκεκριμένα, οι δύο ύποπτοι φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια στο Συγκρότημα  «Δίας» και αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, αδικήματα που αφορούν στην παραβίαση του διατάγματος του περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου, στη διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, στην παράνομη συνάθροιση, στη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, στην συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σε οχλαγωγία και παράνομη είσοδο.

Επιπλέον, ο 2ος ύποπτός αντιμετωπίζει αδικήματά που αφορούν στην προξένηση βλάβης σε κτήρια και μηχανήματα, σε εμπρησμό, σε κακόβουλη βλάβη και σε κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Τα γεγονότα

Στη κατάθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο Αρχιαστυφύλακας του ΤΑΕ Λευκωσίας, μέλος της ανακριτικής ομάδας, Γεννάδιος Ιωάννου, τα αδικήματα διαπράχθηκαν την περασμένη Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:30 – 23:00 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας μερίδας πολιτών κατά των μέτρων λόγω της πανδημίας, με τη διαμαρτυρία να εξελίσσεται σε πορεία διαμαρτυρόμενων στο κτήριο του Συγκροτήματος Δίας, όπου προκάλεσαν ζημιές τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου, σε αυτοκίνητα του Συγκροτήματος και υπαλλήλων, που βρίσκονταν σταθμευμένα εντός του περιφραγμένου χώρου του Συγκροτήματος.

Σε σχέση με τον 1ο ύποπτο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μόλις αναγνώρισε τη φωτογραφία του, μετά από ανάρτηση στα ΜΜΕ, παρουσιάστηκε στο ΤΑΕ Λευκωσίας, όπου ανακρίθηκε τόσο προφορικά όσο και γραπτά και παραδέχθηκε την παρουσία του έξω από το προεδρικό και ότι εισήλθε παράνομα εντός του περιφραγμένου χώρου του Συγκροτήματος Δίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο 1ος ύποπτος αναφέρει ότι οι κινήσεις της πορείας διαμαρτυρίας ελέγχονταν από τους διοργανωτές και υποκινητές, για να σημειώσει ότι υπέβαλε κάποιους ισχυρισμούς για την παράνομη είσοδο του στον «Δία» και ισχυρισμούς για την παρουσία του από την έναρξη μέχρι το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας, οι οποίοι διερευνώνται.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου «από την επιθεώρηση των δεδομένων κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και από τα ανοικτά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από πληροφορίες που έλαβε η ανακριτική ομάδα, μέχρι στιγμής ο 1ος ύποπτος εντοπίζεται σε πάρα πολλές χρονικές στιγμές να φοράει σκούρα ενδυμασία και να έχει στην πλάτη του την ελληνική σημαία.

Σημειώνει πως από την επιθεώρηση των δεδομένων των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης διαφαίνεται πως ο 1ος ύποπτος εισέρχεται εντός του περιφραγμένου χώρους του  Συγκροτήματος Δίας από τη σπασμένη καγκελόπορτα, ωστόσο, πρόσθεσε πως από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις «δεν προκύπτει να ενεπλάκη σε οποιεσδήποτε κακόβουλες ζημιές και εμπρησμούς, αλλά ούτε αποκλείεται να προέβη στη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, αφού ακόμα τα δεδομένα από τα κλειστά κυκλώματα επιθεωρούνται».

Αναφορικά με τον 2ο ύποπτο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από πληροφορίες που λήφθηκαν μέσω πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι, και από την επιθεώρηση των δεδομένων των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης του  Συγκροτήματος Δίας, διακρίνεται να φοράει σκούρο παντελόνι με σημάδι στο αριστερό μέρος, σκούρα κοντομάνικη μπλούζα με χαρακτηριστικό σημάδι στο μπροστινό μέρος, καθώς και άσπρο καπελάκι μια άσπρα παπούτσια.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως ο 2ος ύποπτος φαίνεται να εισέρχεται εντός του περιφραγμένου χώρους του  Συγκροτήματος Δίας, να κλωτσά το θυροτηλέφωνο που βρίσκεται στην σιδερένια καγκελόπορτα και στη συνέχεια να ρίχνει πέτρες στο φρουραρχείο.

Σύμφωνα πάντα με τον Αρχιαστυφύλακα του ΤΑΕ ο 2ος ύποπτος φαίνεται να κινείται και να εισέρχεται εντός του κτηρίου, ενώ εντοπίζεται να κινείται στο χώρο υποδοχής, να παίρνει από το πάτωμα μια πέτρα και να τη ρίχνει εκ νέου εντός του κτιρίου και να καταλήγει πάνω σε μεγάλο αντικείμενο.

Ακολούθως, ανέφερε, εξέρχεται το κτιρίου και εισέρχεται εκ νέου, κρατώντας μία μεγάλη πέτρα και να τη ρίχνει πάνω σε άλλα αντικείμενα.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 40 καταθέσεις, έπονται άλλες 90

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση», η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της διερεύνησης.

Είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 40 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν προκαταρκτικά άλλες 90, σημειώνοντας πως οι καταθέσεις αφορούν στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί γύρω στα 20 κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 15 τουλάχιστον, τα οποία θα επιθεωρηθούν καρέ καρέ, ώστε να εντοπιστούν πρόσωπα που συμμετείχαν στην οχλαγωγία και έχουν συμμετάσχει στην διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου αναμένεται να ληφθούν περί τις 20 καταθέσεις από Αστυνομικούς, οι οποίοι θα κληθούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Send this to a friend