Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑΞΙΔΙ Ταξιδεύεις για Ελλάδα; Όσα πρέπει να ξέρεις για πλοία, αεροπλάνα και χώρους εστίασης
Ταξιδεύεις για Ελλάδα; Όσα πρέπει να ξέρεις για πλοία, αεροπλάνα και χώρους εστίασης

Ταξιδεύεις για Ελλάδα; Όσα πρέπει να ξέρεις για πλοία, αεροπλάνα και χώρους εστίασης

Ιούλιος και Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι πλέον τουριστικοί μήνες του καλοκαιριού και είναι οι μήνες που θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο για την τουριστική βιομηχανία εν μέσω πανδημίας.

Πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων είναι η Ελλάδα. Ωστόσο λόγω κορωνοϊού τα ταξίδια έχουν διαφοροποιηθεί και οι απαιτήσεις από τους ταξιδιώτες ανά χώρα διαφοροποιούνται. Πιο κάτω το SigmaLive καταγράφει όλα όσα πρέπει να ξέρει και να κατέχει κανείς για να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Τι χρειάζεται κάποιος που ταξιδεύει στην Ελλάδα:

Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR ή με Rapid τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.
Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.
Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.
Passenger Locator Form (PLF) για επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων (ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους) με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Στην περίπτωση που ο επιβάτης δεν έχει συμπληρώσει τη φόρμα PLF, δε θα του επιτρέπεται η επιβίβαση στην πτήση του.

Αν δεν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF, ενδέχεται να επιβληθεί καταβολή προστίμου από τις Ελληνικές αρχές.

Μετά την συμπλήρωση, οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι.

Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που έλαβαν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη.
Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών.

Επείγουσες περιπτώσεις ταξιδιού που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από την κράτηση, θα εξεταστούν από τις Ελληνικές Αρχές ανά περίπτωση και η αποδοχή ή απόρριψη θα κοινοποιηθεί στους αιτούντες μέσω μηνύματος email. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ύπαρξη τέτοιου είδους επιβεβαίωσης μέσω email, πριν από την αποδοχή επιβατών για επιβίβαση.

Διαδικασίες κατά την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

Οι επιβάτες που θα υποβληθούν στο διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 έχουν επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία του QR code και της συμπλήρωσης του PLF και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Εάν ο έλεγχος είναι θετικός, οι επιβάτες θα τίθενται σε καραντίνα. O διαγνωστικός έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης για κάποιον προορισμό εσωτερικού στην Ελλάδα, εφόσον έχουν επιλεγεί από το QR code να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, μετά τον έλεγχο θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό, όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου.
Αν λόγω της διαδικασίας του διαγνωστικού ελέγχου ο επιβάτης καθυστερήσει με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επιβιβαστεί στην πτήση ανταπόκρισης, αυτόματα θα μεταφέρεται στην επόμενη διαθέσιμη πτήση για τον τελικό του προορισμό.
Οι επιβάτες που έρχονται με πτήση από το εξωτερικό για να συνεχίσουν μέσω Ελλάδας με πτήση ανταπόκρισης για το εξωτερικό, δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, ούτε χρειάζεται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το PLF όπως αναφέρεται παραπάνω.
Ταξίδι με πλοίο

Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό και επιθυμούν να μετακινηθούν με πλοίο, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test.

Cyprus Flight Pass

Τονίζεται πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους προς Κύπρο.

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν από τις 16 Ιουλίου με νέο καθεστώς ενώ όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

Εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών
Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους
Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης

Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend