Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ελεύθερες ξανά η Ανδρονίκη και η Έμμα στη Λάρνακα
Ελεύθερες ξανά η Ανδρονίκη και η Έμμα στη Λάρνακα

Ελεύθερες ξανά η Ανδρονίκη και η Έμμα στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δύο θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες εντοπίστηκαν σοβαρά τραυματισμένες τους προηγούμενους μήνες κι έτυχαν θεραπείας στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας (ΤΑΘΕ), στο Μενεού, απελευθερώθηκαν, συνεχίζοντας το ταξίδι τους στη θάλασσα. Η μία είναι πράσινη χελώνα και σ’ αυτήν δόθηκε το όνομα «Ανδρονίκη», ενώ η άλλη είναι Καρέτα – Καρέτα και δόθηκε το όνομα «Έμμα».

Η απελευθέρωση των δύο χελωνών στη θάλασσα έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το έργο Life Euroturtles.

Η «Ανδρονίκη» εντοπίστηκε τραυματισμένη στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η Έμμα, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου τον Απρίλιο του 2021.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η πράσινη χελώνα έφερε ένα σοβαρό εσκεμμένο τραύμα στο κεφάλι, ενώ η Καρέτα είχε κτύπημα στο λαιμό, το οποίο προφανώς προκλήθηκε τυχαία από κάποιο σκάφος αναψυχής ή τζετ σκι. Έφερε, επίσης, παράσιτα στα πτερύγια, τα οποία και αφαιρέθηκαν. Και οι δύο χελώνες έτυχαν της κατάλληλης θεραπείας από το προσωπικό του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας για κάποιους μήνες και πλέον μπορούν και πάλι να κολυμπήσουν ελεύθερα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο κέντρο προσφέρει θεραπεία και αποκατάσταση σε τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. Λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών. Περίπου 10 θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο τυγχάνουν θεραπείας στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας και μετά αφήνονται ξανά στη θάλασσα.

Όπως έγινε γνωστό, οι πλείστες από τις χελώνες αυτές μεταφέρονται στο κέντρο από ευαισθητοποιημένους ψαράδες, οι οποίες τις εντοπίζουν τραυματισμένες και τις περισυνελλέγουν.

Να σημειωθεί, ότι το έργο Life Euroturtles, που σκοπό έχει την μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγω ακούσιου εγκλωβισμού χελωνών, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα Life. Κατά την χθεσινή εκδήλωση απελευθέρωσης των δύο θαλάσσιων χελωνών τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Send this to a friend