SOS για πλημμύρες από τις πυρόπληκτες περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας
Ανυπολόγιστες είναι οι οικολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, που έχουν συντελεστεί στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας, από την πύρινη λαίλαπα, που μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαϊδια εξήντα περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Πέραν από την απώλεια ζωών, τις ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες, οι πυρόπληκτοι κάτοικοι κινδυνεύουν πλέον με πλημμύρες.
Ο Φυσικός και Ερευνητής στο Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων στο Ινστιτούτο Κύπρου Γιάννης Σοφοκλέους εξήγησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι η πυρκαγιά κατέκαψε τις φυσικές “λεκάνες” απορροής τριών ποταμών: του Βασιλικού, του Γερμασόγειας και του Μαρωνίου.
“Είναι συνεπακόλουθό ότι αυτές οι περιοχές που συλλέγουν το βρόχινο νερό, που καταλήγει σε χαμηλότερο υψόμετρο από τις καμένες περιοχές, θα επηρεαστούν με πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης ή και κατολισθήσεις.”
Ο κύριος Σοφοκλέους είπε ότι προηγουμένως η εδαφοκάλυψη ήταν 50% γεωργική γη και 50% πευκοδάσος, ενώ τώρα μιλάμε για “μια γυμνή γη που δεν παρέχει καθόλους προστασία από βροχοπτώσεις”.
“Η ύπαρξη δέντρων σε περιοχή με βροχοπτώσεις, ρυθμίζει την ροή της βροχόπτωσης με φυσικά εμπόδια, για να απορριφθεί από το έδαφος. Άρα σε μια γυμνή περιοχή προκαλείται μεγάλη ροή βροχόπτωσης προς περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, κάτω από τις καμένες περιοχές.”
Ο κύριος Σοφοκλέους τόνισε την ανάγκη κατασκεύης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, “χωρίς να υπάρχει περιθώριο. ολιογωρίας.”
“Ο τρόπος είναι η δημιουργία δομών για να αποτρέπουν την ροή των νερών. Και ο τρόπος είναι η αξιοποίηση των υλικών που υπήρχαν στην περιοχή. Για παραδειγμα, οι καμένοι κορμοί των δέντρων μπορουν να γίνουν φυσικά εμπόδια για να μειώνουν τη ροή του νερού προς την κατωφέρεια, η κατατσκευή ξερολιθιών με πέτρες. Δεν συνίσταται η χρήση βαρέων μηχανημάτων που συντείνουν στην συμπίεση του εδάφους, που μειώνει την απορροφητική ικανότητα”.
Πηγή: alphanews