Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βιώσιμοι δήμοι και κοινότητες στις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου
Βιώσιμοι δήμοι και κοινότητες στις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου

Βιώσιμοι δήμοι και κοινότητες στις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην υλοποίηση μελετών σε δήμους και κοινότητες στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, προχωρεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας –  Αμμοχώστου (ΑΝΕΤΕΛ), σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management Bioeconomia Centre (CIIMBioeconomiaCentre).

Σκοπός των μελετών είναι η αξιολόγηση δήμων και κοινοτήτων των δύο επαρχιών ως προς τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου που αφορά «πράσινους»δήμους και κοινότητες, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή προσαρμογή κι εναρμόνιση των περιοχών αυτών στην κλιματική αλλαγή.

Ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λ/κας – Αμ/στου αναφέρει πως για την εναρμόνιση, ανάπτυξη και τον σωστό προγραμματισμό ενός χωρικού συστήματος, με στόχο και γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτείται αρχικά η αξιολόγηση του όρου «βιωσιμότητα», σημαντικό κομμάτι της οποίας αποτελούν οι ίδιοι οι δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η χρήση και αξιολόγηση των διάφορων δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης έχει στόχο την δυνατότητα άντλησης πληροφοριών, που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό δυνατών και αδύνατων σημείων. Μετά την καταγραφή, θ’ αποφασιστεί η πιο κατάλληλη πρακτική για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα, θα εντοπίζονται οι δείκτες που είναι σημαντικοί για την τοπική κοινωνία, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και αντιλήψεις των κατοίκων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα καταγράφονται και θα αναλύονται οι δείκτες της βιώσιμης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και θα προτείνονται προτάσεις και δράσεις με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Η υπεύθυνητου Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας και Συντονίστρια Προορισμού Αριστείας «Ορεινή Λάρνακας» Άννα Κοσμά δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για τον Δήμο Αθηένου, το σύμπλεγμα των εννέα κοινοτήτων της ορεινής Λάρνακας (Κάτω Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Λάγια, Βάβλα, Ορά, Μελίνη, Οδού, Αγίοι Βαβατσινιάς και Βαβατσινιά) καθώς και των κοινοτήτων Αγίου Θεοδώρου και Μαζωτού.

Send this to a friend