Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσιάστηκε το Europe Direct Larnaca για την πενταετία 2021 – 2025
Παρουσιάστηκε το Europe Direct Larnaca για την πενταετία 2021 – 2025

Παρουσιάστηκε το Europe Direct Larnaca για την πενταετία 2021 – 2025

Την έναρξη του συγχρηματοδοτούμενου Εργου Europe Direct Larnaca  για την  πενταετία 2021 – 2025, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιουνίου, ο Δήμος Λάρνακας στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας).

Η παρουσίαση έγινε στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή, του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Νικόλαου Ίσαρη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και άλλων οργανισμών και φορέων της πόλης και επαρχίας.

Σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «τέτοιου είδους εκδηλώσεις που γίνονται με τη συμμετοχή πολιτών, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και τους φορείς που ασχολούνται με ευρωπαϊκά προγράμματα να ενημερωθούν. Ταυτόχρονα μέσα από δράσεις όλων, να ενισχύσουν την διαδραστικότητα μεταξύ τους, με μεγαλύτερο αντίκτυπο πληροφόρησης για τα πλεονεκτήματα που έχουμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Δημητρίου συνεχάρη το Δήμο Λάρνακας, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου «που έχουν ως προτεραιότητα τους ανάλογες δράσεις που στοχεύουν στην έγκυρη και δωρεάν ενημέρωση των πολιτών για τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ. Ο Δήμος πάντοτε στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής εξέφρασε την ευαρέσκεια του Γραφείου «για το πολύ παραγωγικό έργο που επιτέλεσε το Κέντρο Europe Direct στη Λάρνακα. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη ανανέωση της εμπιστοσύνης για τα επόμενα πέντε χρόνια, τόσο στους λειτουργούς του Κέντρου όσο και στο Δήμο Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «ως γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί στους λειτουργούς του Κέντρου, διότι ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, αφού συμβάλλουν και βοηθούν και εμάς, στο να δοθεί ο λόγος στους πολίτες σε τοπικό επίπεδο να εκφράσουν την άποψη τους για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και να απαντήσουμε τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις υποβάλλουν για τα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Ειδικά συνέχισε ο κ. Κεττής «σε μια χρονικά περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ο ρόλος του Europe Direct Λάρνακας θα είναι κομβικής σημασίας, γιατί ακριβώς θα βοηθήσει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και να ζητήσει την άποψη τους ως προς το ποια Ευρώπη θέλουν τις επόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του ο Νικόλας Ίσαρης Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ανέφερε ότι «συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν 424 Κέντρα Europe Direct νέας γενιάς, ενώ στην Κύπρο λειτουργούν τρία Κέντρα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών, μας προστατεύει αποτελεσματικά και διαμορφώνει συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι «τα Europe Direct νέας γενιάς έχουν από φέτος εκσυγχρονισμένο ρόλο. Μεταξύ άλλων μπορούν να διοργανώσουν διαλόγους με τους πολίτες και να προωθήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών και να παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ στους πολίτες και στα τοπικά ΜΜΕ και να τους ενημερώνει για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο μέλλον».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «μέσα στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου, που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2020, ο Δήμος εξασφάλισε συνολικά έξι Συγχρηματοδοτούμενα Έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Δύο από αυτά υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα ενώ  άλλα τέσσερα ολοκληρώνονται σύντομα, ενώ έγινε προγραμματισμός για τη νέα περίοδο αναπτυξιακών έργων τα οποία δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2021-2027».

Πρόσθεσε πως μερικά από τα έργα αυτά είναι «η ανάπλαση της Πλατείας Αλκής και Ακρόπολης, η ανακατασκευή και επέκταση του Μελάθρου Ευγηρίας, η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, η διαμόρφωση του Πάρκου Σαλίνα, η Β΄ φάση των πεζοδρομήσεων – διευκόλυνση ΑμΕΑ και αναδιάταξη κεντρικών κόμβων, η ανάπλαση κτηρίου κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή και δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων για την πόλη της Λάρνακας, η δημιουργία Πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους Συνοικισμούς και η λειτουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας».

Εξάλλου η Μυρτώ Κατσούρη, Διευθύντρια του Europe Direct Larnaca, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου και είπε πως αυτό «λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Το Europe Direct αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θεσμό για τη πόλη αφού μέσα από τη δωρεάν πληροφόρηση οι πολίτες ενημερώνονται τόσο για τα σχέδια χρηματοδοτήσεων, για τις σπουδές, τη διακίνηση σε χώρες – μέλη της ΕΕ όσο και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό το περιβάλλον και άλλα θέματα».

Send this to a friend