Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Προειδοποιεί ο Καραγιάννης: «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…»
Προειδοποιεί ο Καραγιάννης: «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…»

Προειδοποιεί ο Καραγιάννης: «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…»

 

Την αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά εξέφρασε την ελπίδα να μην έχει ήδη ξεφύγει το πράγμα. «Εδώ και κάποιες ημέρες είχα την εντύπωση ότι κάτι σιγόπαιρνε εφόσον δεν έπεφταν περαιτέρω τα κρούσματα και υπήρχαν έντονα σκαμπανεβάσματα. Φαίνεται ότι πλέον με το άνοιγμα της οικονομίας και διαφόρων δραστηριοτήτων που συναντιόνται πολλά άτομα και λόγω του ότι αρκετοί από εμάς έχουμε χαλαρώσει υπέρ του δεόντως, επαναπαυόμενοι ότι έχουμε εμβολιαστεί που είναι το μεγαλύτερο λάθος. Ο ιός μας δείχνει για ακόμα μια φορά τα δόντια του και πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν πρόκειται για το ινδικό στέλεχος, τα πράγματα θα είναι διπλά δύσκολα αυτή τη φορά».

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι «τα εμβόλια mrna και το AstraZeneca καλύπτουν κατά 90% όλες τις παραλλαγές αυτή τη στιγμή, αλλά κάποιος πρέπει να είναι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Εάν είναι μόνο με την πρώτη δόση, η προστασία είναι 30-35%. Επομένως εμείς ως Κύπρο έχουμε περίπου 45% ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Μέχρι το 62% που έχουν πάρει την πρώτη δόση, υπολείπεται ένα ποσοστό που είναι μόνο κατά το ένα τρίτο προστατευμένο. Εάν δούμε τους αριθμούς μόνο ένα 51% είναι πλήρως προστατευμένο».

Σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης εάν θέλουμε να σταματήσουμε την πορεία του ιού. Εκεί που περιμέναμε τον κύμα να αρχίσει το φθινόπωρο, μάλλον εάν αρχίσει από τώρα, θα το πω κυπριακά, καήκαμε, μέσα στη μέση της καλοκαιρινής σεζόν».

Send this to a friend