Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Πονοκέφαλος» για τις αλυκές στη Λάρνακα ο μόλυβδος
«Πονοκέφαλος» για τις αλυκές στη Λάρνακα ο μόλυβδος

«Πονοκέφαλος» για τις αλυκές στη Λάρνακα ο μόλυβδος

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οι αλυκές Λάρνακας εξακολουθούν να δέχονται αρκετές πιέσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το σοβαρότατο πρόβλημα ύπαρξης μολύβδου στο βυθό της μεγάλης λίμνης, καταγγέλλει η Δρ. Μαρίνα Ξενοφώντος, λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ.Ξενοφώντος εξήγησε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι αλυκές σχετίζονται με την είσοδο πολιτών και τροχοφόρων οχημάτων. «Δυστυχώς πολίτες εισέρχονται στο οικοσύστημα και προκαλούν διαταραχή», ανέφερε, εξηγώντας πως εντός της αλυκής εκκολάπτεται ένα είδος γαρίδας, η Αρτέμια Σαλίνα, η οποία αποτελεί την τροφική αλυσίδα για αρκετά είδη πτηνοπανίδας. Πρόσθεσε, δε, πως όταν εισέρχονται πολίτες και τροχοφόρα, διαταράσσεται τ’ όλο οικοσύστημα και καταστρέφονται τα αυγά που βρίσκονται σε κύστες.

Η λειτουργός του Τμ. Περιβάλλοντος τόνισε ότι το ισοζύγιο της λίμνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για την διατήρηση τόσο των οικοτόπων, όσο και των ειδών που προστατεύονται στην περιοχή.

Η Μαρίνα Ξενοφώντος εξέφρασε την άποψη ότι πλέον έχει σταματήσει η ροή λυμάτων εντός της αλυκής, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να μην απορρίπτονται ρύποι. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, γίνονται συχνές εξετάσεις του νερού από το Τμ. Περιβάλλοντος και το Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων, προκειμένου σε περίπτωση που εντοπιστεί ρυπογόνος εστία, να εξαλειφθεί άμεσα.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων μολύβδου στο βυθό της μεγάλης λίμνης της αλυκής εξαιτίας της γειτνίασης με πρώην σκοπευτήριο, γεγονός που αποτελεί αιτία για το θάνατο μεγάλου αριθμού φλαμίνγκο σχεδόν κάθε χρόνο, η Μ. Ξενοφώντος ανέφερε πως και για το θέμα αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο εντάχθηκε δράση για την αφαίρεση του μολύβδου. Τέλος, σε σχέση με το πάγιο αίτημα της Λάρνακας που αφορά τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην αλυκή, είπε ότι είναι σ’ εξέλιξη οι διαδικασίες εκμίσθωσης της γης.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι αλυκές Λάρνακας είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύονται από την συνθήκη Ραμψάρ για τους υγρότοπους.

Send this to a friend