Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπουργός Μεταφορών: Σκοπός η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΚΣΕΔ
Υπουργός Μεταφορών: Σκοπός η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΚΣΕΔ

Υπουργός Μεταφορών: Σκοπός η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΚΣΕΔ

Σκοπός είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΚΣΕΔ δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Κρούσος στον χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είπε ο Γιαννης Καρουσος έχει την ευθύνη αναφορικά με τις νομικές και διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και Διάσωση, καθώς επίσης για την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανο για την ταχύτατη αποπεράτωση αυτού του εξαιρετικού έργου.

Η πρόταση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) για τη δημιουργία των νέων του εγκαταστάσεων στην παρούσα θέση, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, αντιμετωπίστηκε θετικά από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και προωθήθηκε τάχιστα προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για την επέκταση ουσιαστικά των εγκαταστάσεων του Συντονιστικού Κέντρου ΖΗΝΩΝ κρίθηκε αναγκαία, με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΚΣΕΔ στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης που αφορούν και σε επιχειρήσεις Συντονισμού και Ελέγχου της Μεταναστευτικής Ροής, μείωση του χρόνου αντίδρασης, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των ζωτικών Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπάγονται στο ΚΣΕΔ προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε.

Η συστέγαση πλέον εδώ όλων των τμημάτων του ΚΣΕΔ, κάποια από τα οποία έδρευαν σε ενοικιαζόμενο κτήριο στη Λάρνακα, προσδίδει πολλαπλά πλεονεκτήματα ενισχύοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, είπε ο Γιάννης Καρουσος.

Είμαστε σίγουροι, ανέφερε ο Υπουργός ότι η μετεγκατάσταση του ΚΣΕΔ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στην προσπάθεια της χώρας μας να ενισχύσει τον κρατικό μηχανισμό συντονισμού και διαχείρισης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, τόσο εντός του FIR Λευκωσίας όσο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιάννης Καρούσος και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, νιώθω την υποχρέωση μου να αναφερθώ στη συμβολή της Διοίκησης και του Προσωπικού του ΚΣΕΔ, κατά τα πρώτα στάδια των μέτρων που λήφθηκαν κατά της πανδημίας, όπου το Υπουργείο Μεταφορών είχε την ευθύνη τόσο για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε λιμάνια και αεροδρόμια, όσο και για το συντονισμό των πτήσεων επαναπατρισμού χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Το προσωπικό του ΚΣΕΔ είπε ο Γιάννης Καρούσος όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων για περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης, ενεργοποίησε το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ υποστηρίζοντας τη λειτουργία της Συντονιστικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία έδρευε εδώ. Μεταξύ άλλων, είπε, κάλυπτε με ζωντανή μετάδοση με τα αυτοκινούμενα συστήματα καμερών τις αφίξεις στα αεροδρόμια, στελέχωνε με σύστημα βάρδιας σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα Λάρνακας το Τηλεφωνικό Κέντρο Κλήσεων Επαναπατρισμού του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συμμετείχε ενεργά στο συντονισμό της διαδικασίας επαναπατρισμού των 12.500 συμπατριωτών μας, ενώ παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα κατάφερε, μέσα σε μόνο 4 μήνες, να σχεδιάσει, να επιβλέψει και να υλοποιήσει την μετεγκατάσταση του ΚΣΕΔ και των συστημάτων του στην παρούσα θέση.

Συντονιστικός ο ρόλος ΚΣΕΔ, λέει ο Διοικητής του

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΚΣΕΔ Πλωτάρχη Ανδρεα Χαραλαμπιδη, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) είναι ένα ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης το οποίο αναλαμβάνει ουσιαστικά τον συντονισμό των επιχειρήσεων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το ΚΣΕΔ, συνέχισε, έχει την ευθύνη να συντονίζει αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα που πιθανόν να προκληθούν στην περιοχή. Στον ίδιο χώρο είναι και το σύστημα παράκτιας παρατήρησης που είναι οι κάμερες με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και δυνατότητα επιχείρησης ημέρα και νύχτα, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Δορυφορικών Αποστολών το MCC το οποίο λαμβάνει δορυφορικούς συναγερμούς και τους προωθεί κατευθείαν στον συντονιστή βάρδιας για διαχείριση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο παράκτιος σταθμός Κύπρο Ράδιο ο οποίος είναι ο σταθμός που εκπέμπει όλες τις πληροφορίες ασφάλειας για τους ναυτιλομένους στην περιοχή, είπε.

Ο Διοικητή του ΚΣΕΔ εξήγηησε ότι το Κέντρο κατέχει τον συντονιστικό ρόλο, όμως τα μέσα που επιχειρούν στο πεδίο είναι μέσα από διάφορες υπηρεσίας και τμήματα όπως μέσα της Εθνικής Φρουράς, σκάφη και ελικόπτερα, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας, ομάδες της Πολιτικής Άμυνας, νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, και το Τμήμα Δασών. Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες οι οποίες συνδράμουν με τα μέσα τους στο να μπορέσει να υλοποιηθεί μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, κατέληξε.

Send this to a friend