Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νευραλγικός ο ρόλος του ΚΣΕΔ σε εθνικό επίπεδο, λέει ο ΥΠΑΜ
Νευραλγικός ο ρόλος του ΚΣΕΔ σε εθνικό επίπεδο, λέει ο ΥΠΑΜ

Νευραλγικός ο ρόλος του ΚΣΕΔ σε εθνικό επίπεδο, λέει ο ΥΠΑΜ

Νευραλγικός χαρακτήρισε τον ρόλο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) σε εθνικό επίπεδο ο Υπουργός Άμυνας, Χαραλαμπος Πετρίδης, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του ΚΣΕΔ.

Ως ο αρμόδιος για την οργάνωση και την επιχειρησιακή λειτουργία του ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος για τη σημερινή τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεών, ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη πλήρως τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν τόσο από τις Συμβάσεις και Κανονισμούς του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όσο και από τα θέματα εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και ικανού Συστήματος Έρευνας Διάσωσης, ανέφερε ο Υπουργός και τόνισε πως σήμερα μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα στην Ευρώπη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υποδειχθεί κατ’ επανάληψη από τον ICAO, ως πρότυπο, σε χώρες που επιθυμούν να οργανώσουν το δικό τους Σύστημα Έρευνας Διάσωσης.

Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ΚΣΕΔ, με απώτερο σκοπό να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διεθνείς απαιτήσεις, του προσέδωσαν ένα ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε ο Χαράλαμπος Πετρίδης και τόνισε πως λόγω της αποτελεσματικότητάς του, του έχουν ανατεθεί σταδιακά κρίσιμες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Πέραν της Έρευνας – Διάσωσης, το Κέντρο έχει ως αποστολή να οργανώνει και να λειτουργεί, τον Παράκτιο Σταθμό «ΚΥΠΡΟΣ ΡΑΔΙΟ», το Δορυφορικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών [Mission Control Center (MCC)], καθώς και το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» είπε.

Η Κύπρος, ως το ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ένας από τους κύριους μηχανισμούς προς αυτή την κατεύθυνση, αναμφίβολα είναι το Σύστημα Έρευνας – Διάσωσης που σήμερα διαθέτει, ανέφερε ο Υπουργός.

Το μικρό μέγεθος της πατρίδας μας δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών με πλήρη αυτάρκεια σε προσωπικό και μέσα. Απαιτείται έτσι η στενή συνεργασία και η υλοποίηση του δόγματος «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ». Δεν είναι τυχαίο που ο σχετικός νόμος περί Έρευνας και Διάσωσης, προβλέπει την αξιοποίηση όλων των κατάλληλων Μέσων και προσωπικού που ανήκουν σε κρατικούς, ημικρατικούς ή/και εθελοντικούς οργανισμούς για αντιμετώπιση των περιστατικών Έρευνας – Διάσωσης στην περιοχή ευθύνης μας υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του ΚΣΕΔ ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

«Τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών έχουμε ανταποκριθεί με επιτυχία στα περιστατικά Έρευνας – Διάσωσης της περιοχής ευθύνης μας και δίκαια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθιερωθεί ως ασφαλής και από τους πλέον οργανωμένους κόμβους παροχής υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα εύσημα ανήκουν σε όλες τις υπηρεσίες και τις συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου» είπε ο κ. Πετρίδης.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις μαξιμαλιστικές μονομερείς ενέργειες της σημερινής Τουρκίας, η οποία επιδίδεται ξεκάθαρα πλέον σε μία επεκτατική και αποσταθεροποιητική για την περιοχή πολιτική, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα πρέπει αφενός να συνεχίσουμε το διπλωματικό αγώνα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ως αρμόδιο Υπουργείο, είπε ο Χαράλαμπος Πετριδης θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση του ΚΣΕΔ και των Υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης ώστε να παραμείνει ένα ισχυρό εργαλείο προώθησης των Εθνικών μας Συμφερόντων.

Τελειώνοντας ο Υπουργός Άμυνας έδωσε συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του Κέντρου για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού στόχου και να τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην αποστολή τους. Ευχαρίστησε επίσης θερμά τα συνεργαζόμενα Υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών τα οποία συνέτειναν τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου και παραμένουν σταθεροί συμπαραστάτες στην απαιτητική αυτή προσπάθεια.

Send this to a friend