Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ακίνδυνη για την υγεία η κόκκινη σκόνη που “πνίγει” το λιμάνι Λάρνακας
Ακίνδυνη για την υγεία η κόκκινη σκόνη που “πνίγει” το λιμάνι Λάρνακας

Ακίνδυνη για την υγεία η κόκκινη σκόνη που “πνίγει” το λιμάνι Λάρνακας

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσα Πηλείδου, στο Υπουργείο Ενέργειας για το θέμα της φορτοεκφόρτωσης χώματος (νικελιούχος λατερίτης) στο Λιμάνι Λάρνακας, το οποίο μεταφέρεται για επεξεργασία στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, των Λιμενικών Αρχών και της Εταιρείας που εισάγει το μετάλλευμα στην Κύπρο.

Κατά την σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η Εταιρεία κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την εισαγωγή, μεταφορά και επεξεργασία του εν λόγω προϊόντος.

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις, αφού παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες αναλύσεις, ότι το υλικό αυτό δεν περιέχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς ουσίες και ότι η χρήση του είναι ασφαλής. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τα επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που πάρθηκαν μετά το περιστατικό εκπομπής σκόνης της περασμένης εβδομάδας τα οποία είναι:

  • Εγκατάσταση ανεμόμετρου για την μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου, ώστε όταν αυτή υπερβαίνει τα όρια να σταματούν οι εργασίες φόρτωσης – μεταφοράς του μεταλλεύματος.
  • Αύξηση της συχνότητας διαβροχής (ράντισμα) των πηγών δημιουργίας της σκόνης.
  • Τοποθέτηση ανεμοφρακτών στις περιοχές όπου οι χώροι του Λιμανιού συνορεύουν με την Μαρίνα Λάρνακας.
  • Προσθήκη δεύτερης σειράς εμπορευματοκιβωτίων ως μέσων περίφραξης του χώρου εναπόθεσης του μεταλλεύματος και παρεμπόδισης της διασποράς της αιωρούμενης σκόνης και του θορύβου καθ’ ύψος και πλάτος.

Ακόμη, θα συνεχιστούν οι μετρήσεις της αιωρούμενης σκόνης στο Λιμάνι Λάρνακας ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε οχληρία στην οικιστική γειτνιάζουσα περιοχή.

Ο Δήμος Λάρνακας θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τα προαναφερθέντα θέματα και είναι έτοιμος να παρέμβει εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

Send this to a friend