Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ετοιμάζονται οι όροι προσφορών για τις επιδιορθώσεις στην Πιαλέ Πασά (φώτο)
Ετοιμάζονται οι όροι προσφορών για τις επιδιορθώσεις στην Πιαλέ Πασά (φώτο)

Ετοιμάζονται οι όροι προσφορών για τις επιδιορθώσεις στην Πιαλέ Πασά (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αποκολλήθηκε σε συγκεκριμένο σημείο η πλάκα από μπετόν στο χαμηλό προστατευτικό πλάτωμα του πεζόδρομου, στην παραλιακή οδό Πιαλέ Πασά, στη Λάρνακα…

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση των μελετητών που παραδόθηκε πρόσφατα στο δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, προκειμένου να αποφασιστούν τα κατάλληλα βελτιωτικά έργα για αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προέβησαν σ’ επιτόπου εξιδεικευμένες εξετάσεις, η προκατασκευασμένη πλάκα από μπετόν, η οποία τοποθετήθηκε για σκοπούς προστασίας του δρόμου από τη θάλασσα, αποκολλήθηκε σε συγκεκριμένο σημείο υπερπήδησης του κύματος που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση προς τα πάνω.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι παροδικές πιέσεις του κύματος έχουν αποκολλήσει το σκυρόδεμα της πλάκας στα σημεία αγκύρωσής της πάνω στον τοίχο.

Περαιτέρω, οι μελετητές κατέθεσαν στον Δήμο Λάρνακας συγκεκριμένη τεχνική λύση, προκειμένου να επιδιορθωθεί το χαμηλωμένο πλάτωμα που χρησιμοποιείται σαν πεζόδρομος.

Η εισήγησή τους αφορά την ανακατασκευή της πλάκας και την τοποθέτηση περισσοτέρων αγκύριων, δηλαδή μεταλλικών μοχλών, με τους οποίους θα βιδωθεί η πλάκα στον τοίχο.

Με τον τρόπο αυτό οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η δύναμη που θα εξασκεί η κυματική πίεση σε κάθε αγκύριο θα μειωθεί στα  σημεία όπου υπήρξε απαγκίστρωση και ως εκ τούτου η όλη κατασκευή θα καταστεί πιο ανθεκτική στις πιέσεις της θάλασσας.

Ο έλεγχος που έγινε στον παραλιακό πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά κατέδειξε ότι το πρόβλημα προέκυψε στο σημείο όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος κυματισμός υπερπήδησης σε απόσταση περίπου 700 μέτρων δυτικά του Μεσαιωνικού Κάστρου, όπου το ύψος του αντανακλαστικού κύματος ανέρχεται στα 75 εκατοστά.

Επίσης, παρατηρήθηκε και διάβρωση σε αρκετά σημεία κατά μήκος του χαμηλού προστατευτικού πλατώματος που χρησιμοποιείται για περπάτημα (ρωγμές κτλ). Και όλα αυτά, μόλις εφτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της παραλιακής οδού, που βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή συνοικία.

Πλέον, ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας προσφορών για τις διορθωτικές εργασίες που απαιτούνται. Τα προβλήματα στον πεζόδρομο της Πιαλέ Πασά παρουσιάστηκαν τον περασμένο χειμώνα, με αποτέλεσμα να γίνουν επιτόπιες εξετάσεις από μηχανικούς του μελετητή που είχε σχεδιάσει τον καινούργιο δρόμο για λογαριασμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

 

Send this to a friend