Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η θέση της γυναίκας σήμερα
Η θέση της γυναίκας σήμερα

Η θέση της γυναίκας σήμερα

Γράφει η Άννα Κοσμά

Παρ’ όλες τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, µία τουλάχιστον κοινωνική σχέση παραμένει αναλλοίωτη στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Είναι η σχέση ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Σήμερα, είναι πλέον γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της εργατικής δύναμης σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η συµµετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και δυστυχώς δεν έχει αυξηθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια. Γιατί άραγε υπάρχουν σχετικά λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ενώ έχουν τόσο καλές επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενισχύσει τη δέσμευσή τους για την ισότητα των φύλων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θεσπίζοντας υποχρεωτικές ή προαιρετικές ποσοστώσεις φύλου προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην πολιτική και να οριστούν στόχοι για την ισορροπία των φύλων κατά την επιλογή υποψηφίων.

Αν θέλουμε λοιπόν να λέμε ότι έχουμε μια ουσιαστική δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση θα πρέπει να προωθούμε την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική ως σημαντική προϋπόθεση. Η ενεργή εμπλοκή των γυναικών στα κοινά όσο και στις εκλογικές καταμετρήσεις σαφώς και αποτελεί σημαντικό καταλύτη προς μια πολιτική αλλαγή διότι  η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων και η εξάλειψη των στερεότυπων είναι πλέον μονόδρομος. Η Κύπρος αντιπροσωπεύεται στην ΕΕ από μία γυναίκα, ποσοστό 16.6% ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τα 56 μέλη οι 10 είναι γυναίκες, ποσοστό 17.8%.λ Δεν υπάρχουν ικανές γυναίκες για τον πολιτικό χώρο? Και αν ναι γιατί δεν προωθούνται;

Είναι γεγονός πως η επίτευξη της ισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες σε σχέση µε την απασχόληση δεν µπορεί να βασίζεται µόνο στους νόμους του εργατικού δικαίου. Η εφαρμογή του δικαίου στην πράξη, η ελλιπής ενημέρωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών δομών ή άλλων επιπλέον νομοθετικών ρυθμίσεων εμποδίζει την υλοποίηση της ισότητας. Η θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία είναι δυνατόν να διαπιστωθεί από τη θέση της στο δίκαιο, τη συμμετοχή της στην πολιτική, τη συμμετοχή της στην παραγωγή και τον ρόλο της μέσα στην οικογένεια.

Δεν θα επιτευχθεί ένα εργασιακό μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν επιταχυνθούν οι δράσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν τις προόδους σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλους τους χώρους είναι μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εν έτη 2021.

 

Άννα Κοσμά/ Υποψήφια Βουλεύτρια Δημοκρατικού Συναγερμού Επαρχία Λάρνακας

Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου

Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας

Facebook: Άννα Κοσμά

Website: www.annakosma.com

 

 

Send this to a friend