Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ένα εκπληκτικό χωριό – φάντασμα στην Κύπρο
Ένα εκπληκτικό χωριό – φάντασμα στην Κύπρο

Ένα εκπληκτικό χωριό – φάντασμα στην Κύπρο

Η ατμόσφαιρα, η γαλήνη και η τρομακτική κάποιες φορές σιωπή των χωριών αυτών είναι ιδιαίτερα ελκυστική και τώρα θα ήταν ίσως μία καλή αφορμή για εξορμήσεις και ανακαλύψεις στο νησί.

Πρόκειται για ένα λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό χωριό της επαρχίας Πάφου τον Φοίνικα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόγκρεμου στην επαρχία Πάφου 3 περίπου χιλιόμετρα από την Αναρίτα. Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού ήταν Τουρκοκύπριοι και το 1974 το εγκατέλειψαν. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν “Commandaria Della Finicha” αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας Φοίνικας. Το χωριό είναι γνωστό και ως ‘βυθισμένο’ αφού μερικά από τα κτίσματά του είναι μισοβυθισμένα στο νερό εξαιτίας του φράγματος.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το δέντρο «φοινικιά» ενώ σε παλαιότερους χάρτες το χωριό καταγραφόταν ως «Finicha» . Η ονομασία του αυτή συνδέεται με την ιστορική άποψη ότι προϋπήρχε στα Βυζαντινά χρόνια. Ωστόσο όμως, δεν σώζεται κανένα μνημείο από την εν λόγω ιστορική περίοδο.

Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με πυκνή άγρια βλάστηση και τα ερείπια των σπιτιών που αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου μετά την εγκατάλειψη από τους κατοίκους του. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη θέα του από μακριά, δίπλα από το φράγμα, δεν παύει να είναι μαγική. Τα ερείπια των σπιτιών, που πλέον άρχισαν να αποσυντίθενται και να γίνονται ένα με τη φύση, προκαλούν συναισθήματα συγκίνησης στον επισκέπτη αφού η εκπληκτική θέα του άγριου, ορεινού τοπίου σε συνδυασμό με το υδάτινο τοπίο του φράγματος του Ασπρόκρεμμου εξακολουθεί να κόβει την ανάσα.

Εάν επιθυμείς να απολαύσεις ένα ωραίο φαγητό ή ένα δροσερό ποτό μπορείς να επισκεφτείς την ταβέρνα Άγιος Επιφάνιος (26422955, Ροδοσθένη Αλεξάνδρου) στην Αναρίτα για να απολαύσεις κυπριακό παραδοσιακό γεύμα.

 

Send this to a friend