Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η “βυθισμένη” εκκλησία, που φωτογραφίζουν όλοι στο Instagram
Η “βυθισμένη” εκκλησία, που φωτογραφίζουν όλοι στο Instagram

Η “βυθισμένη” εκκλησία, που φωτογραφίζουν όλοι στο Instagram

Στο Φράγμα του Κούρη, στο χωριό  Άλασσα, στη Λεμεσό, βρίσκεται “βυθισμένη” η εκκλησία προς τιμή του Αγίου Νικολάου, η οποία χτίστηκε το 1936.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της εκκλησίας είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται μόνο όταν κατέβει η στάθμη του νερού και έτσι λοιπόν της δόθηκε ο χαρακτηρισμός ως η «βυθισμένη» εκκλησία. Η εκκλησία αυτή είναι δείγμα ότι πριν από 3 περίπου δεκαετίες, υπήρχε ένα ολόκληρο χωριό, η Άλασσα, το οποίο λειτουργούσε, γεμάτο ζωή και τα μόνα δείγματα αυτού του παλαιού χωριού είναι τα απομεινάρια του. Ολόκληρο το βυθισμένο χωριό και η «κρυφή» της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπως τη χαρακτήρισαν αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό που παρακίνησε το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων της Αμερικής, της Αυστραλίας και του Λούβρου.

Η κοινότητα, βρισκόταν μεταξύ των ποταμών Ζυγού και Κούρη και με την κατασκευή του φράγματος μετακινήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η μετακίνηση ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1995, με τα σπίτια των κατοίκων να κατεδαφίζονται, όχι όμως και η εκκλησία.  Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του 2012, η εκκλησία καταστράφηκε και σήμερα δημιουργείται αυτό το viral φαινόμενο.

Ένα φαινόμενο, πραγματικά εντυπωσιακό και μοναδικό για τα δεδομένα του νησιού μας.

Κεντρική εικόνα: Μιχάλης Ιωσήφ

Send this to a friend