Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές με rapid test ανά χείρας
Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές με rapid test ανά χείρας

Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές με rapid test ανά χείρας

Μετά από δύο εβδομάδες διακοπών για το Πάσχα, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία τους. Η επιστροφή όμως γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις στη βάση Διατάγματος του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο αρνητικό τεστ κορωνοϊού είναι υποχρεωτικό στη Μέση Εκπαίδευση. Έτσι, πολλοί ήταν οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων/Τεχνικών Σχολών που έσπευσαν χθες στα διάφορα σημεία δειγματοληψίας για να υποβληθούν σε rapid test, ούτως ώστε να μπορούν σήμερα να επιστρέψουν στα θρανία. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό των σχολείων πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο.

Από τα εβδομαδιαία τεστ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου. Επίσης, από τα τεστ εξαιρούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές οι οποίοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες και κατέχουν το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης.

Όσον αφορά στους μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης, αν και το rapid test δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους για εξέταση, κυρίως όσα φοιτούν στην Δ’, Ε’ και Στ’ τάξη. Επίσης, για τα παιδιά των Δημοτικών γίνεται αυστηρή σύσταση όπως κάνουν χρήση μάσκας εντός του σχολικού χώρου.

Με βάση το Διάταγμα του υπουργού Υγείας, το υπουργείο Παιδείας είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για να ρυθμίζει τα θέματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκεί και όπου θα προκύψουν, καθώς μαθητές που δεν θα προσκομίζουν αρνητικό τεστ δεν θα μπορούν να φοιτούν με φυσική παρουσία, αλλά θα μένουν στο σπίτι και θα παρακολουθούν τηλεκπαίδευση. Σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα βρίσκονται και οι μαθητές που αδυνατούν να είναι στα σχολεία τους για οποιονδήποτε ιατρικό λόγο.

Στο μεταξύ, μεγάλη αγωνία επικρατεί στις τάξεις των τελειόφοιτων μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς οι Παγκύπριες Εξετάσεις πλησιάζουν (αρχίζουν στις 21 Μαΐου). Από τη μία, εντείνονται οι προσπάθειες των μαθητών για σωστή προετοιμασία, κάτι που τους προκαλεί στρες, ειδικά φέτος που είχαν πολύ δύσκολη σχολική χρονιά, και ,από την άλλη, επικρατεί άγχος για την υγειονομική τους ασφάλεια, καθώς πρώτος στόχος είναι να μη νοσήσουν από κορωνοϊό κατά την περίοδο των εξετάσεών τους.

Send this to a friend