Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η έξοδος από την πανδημία περνά μέσα από καθολικό εμβολιασμό, λένε οι Σχολές Επιστημών Υγείας της Κύπρου
Η έξοδος από την πανδημία περνά μέσα από καθολικό εμβολιασμό, λένε οι Σχολές Επιστημών Υγείας της Κύπρου

Η έξοδος από την πανδημία περνά μέσα από καθολικό εμβολιασμό, λένε οι Σχολές Επιστημών Υγείας της Κύπρου

Το επιστημονικό προσωπικό των Ιατρικών Σχολών και των Σχολών Επιστημών Υγείας της χώρας μας, πιστεύουν ξεκάθαρα ότι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση της πανδημίας COVID-19 περνά μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Με την κατανόηση, σημειώνουν, ότι πιθανόν να υπάρχουν εξαιρέσεις που συναποφασίζονται με τον προσωπικό γιατρό του κάθε ατόμου, όλα τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα είναι ασφαλή και προσφέρουν αποδεδειγμένη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό.

«Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας τους τελευταίους 15 μήνες με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ως εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς στον τομέα της Υγείας, αλλά πάνω από όλα ως πολίτες, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία τόσο στο συνεχώς δοκιμαζόμενο σύστημα υπηρεσιών υγείας της χώρας μας όσο και στη σωματική και ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και την οικονομική και κοινωνική πίεση που έχει προκαλέσει», προστίθεται.

Όλοι συμφωνούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια καθημερινότητα που θα μας επιτρέπει να ζούμε σε πιο γνώριμες και φυσιολογικές καταστάσεις, όπου συνεισφέρουμε, απολαμβάνουμε και επωφελούμαστε από μια ευημερούσα οικονομία και μια αλληλέγγυα κοινωνία».

Επισημαίνεται ότι η ιστορία μέσα από τους αιώνες για τη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών, όπως και η νόσος COVID-19, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι το ισχυρότερο όπλο της ανθρωπότητας είναι ο εμβολιασμός. Μέσα από τους παιδικούς εμβολιασμούς και τη συλλογική ανάληψη δράσης, η ανθρωπότητα έχει περιορίσει ή ακόμα και εξαλείψει τις τελευταίες δεκαετίες ασθένειες όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της διάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αναφέρεται ότι τα στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από τον παγκόσμιο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ειδικά σε χώρες που έχουν προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους όπως το Ισραήλ, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν αποδεικνύουν την συντριπτική υπεροχή του οφέλους των εμβολίων έναντι του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών, όπως οι θρομβώσεις, οι οποίες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο με συχνότητα μικρότερη του 1/100.000. Αυτά τα στοιχεία έχουν εξαχθεί μέσα από τη μελέτη πέραν του ενός δισεκατομμυρίου συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα, τόσο από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», προστίθεται.

Σημειώνεται επίσης ότι «ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι το μοναδικό μας μέσο για περιορισμό της πανδημίας και επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή».

Αυτό, αναφέρεται, «θα επιτευχθεί μέσω συλλογικής δράσης και τον εμβολιασμό όλων μας με οποιοδήποτε από τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι διαθέσιμο στη χρονική στιγμή που θα μας προσφερθεί».

«Όσο κι αν θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα βασικά μέτρα υγιεινής και προστασίας μετά τον εμβολιασμό, αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, αλλά συνειδητή πλέον επιλογή μας ώστε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα», επεξηγείται.

«Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, τόσο συντομότερα θα περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφει το επιστημονικό προσωπικό των ακόλουθων: Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Frederick, Σχολή Θετικών Επιστημών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Send this to a friend