Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Χρειάζονται ρυθμίσεις και στελέχωση προσωπικού για να ανταπεξέλθουν τα εμβολιαστικά κέντρα, λέει στο ΚΥΠΕ η ΠΑΣΥΝΟ
Χρειάζονται ρυθμίσεις και στελέχωση προσωπικού για να ανταπεξέλθουν τα εμβολιαστικά κέντρα, λέει στο ΚΥΠΕ η ΠΑΣΥΝΟ

Χρειάζονται ρυθμίσεις και στελέχωση προσωπικού για να ανταπεξέλθουν τα εμβολιαστικά κέντρα, λέει στο ΚΥΠΕ η ΠΑΣΥΝΟ

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα, με τους νοσηλευτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε ρυθμίσεις, αλλά και σε στελέχωση προσωπικού, ώστε να γίνεται ομαλά ο εμβολιασμός του κόσμου.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Χρίστος Χριστοδούλου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμιστεί ο αριθμός εμβολίων ανά κέντρο.

Σημείωσε ότι η Πύλη Εμβολιασμού δεν πρέπει να μένει ανοικτή ανεξέλεγκτα προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί ένα σημείο που εξυπηρετούσε 1.000 άτομα την ημέρα, με το ίδιο προσωπικό να εξυπηρετεί 2.000, είναι κάτι αδύνατο».

«Εκεί που εξυπηρετούσες 1.000 άτομα και χρειαζόταν 3-4 λεπτά να εμβολιάσεις το κάθε άτομο, τώρα αυτό πέφτει στο ένα με ενάμιση λεπτά που είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ειδικά αν οι ηλικίες των αιτητών εμβολιασμού είναι μεγάλες. Αν υπάρχουν πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι ή ευπαθείς ομάδες αντιλαμβάνεστε ότι το ενάμιση λεπτό είναι λίγο, δεδομένου ότι ο ηλικιωμένος χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να ετοιμαστεί για τον εμβολιασμό» ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε πως πρέπει να ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά σημεία ή πιο μεγάλα, αλλά να ενισχυθούν με προσωπικό «γιατί μέχρι τώρα βρισκόμαστε πάντα στην καλή θέληση των συναδέλφων που έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας» από τις 7.30πμ μέχρι τις 15.00 και μένουν για να βοηθήσουν μέχρι τις 19.00.

«Προσθέτουμε νοσηλευτές που ήδη εργάζονται υπερωριακά στα νοσοκομεία αλλά τους βάζουμε κι άλλες υπερωρίες να δουλέψουν στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε προσωπικό», σημείωσε.

Τόνισε ότι πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα το Υπουργείο Υγείας. «Αν θέλει πραγματικά να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται με την εμβολιαστική κάλυψη δεν πρέπει να αναλώνεται μόνο στις ανακοινώσεις ότι αυξήθηκαν τα εμβόλια ανά εμβολιαστικό κέντρο. Πρέπει να έχει και την δύναμη και το προσωπικό να μπορεί να διεκπεραιώσει σωστά τους εμβολιασμούς» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, στο Σπύρος Κυπριανού που υπήρχε πρόβλημα χθες, σήμερα έχει 3.400 εμβόλια στα σημεία Α και Β, ενώ η εμβέλεια του εμβολιαστικού κέντρου είναι μέχρι τα 1.600.

«Δυσκολεύει την κατάσταση και η ρύθμιση σε ένα συγκεκριμένο σημείο να έχεις δύο διαφορετικά εμβόλια. Αντιλαμβάνεστε με αυτή την πίεση ότι σε κάποια φάση πιθανόν να γίνουν και λάθη. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει. Πιστεύω ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία», σημείωσε.

Δύσκολη είναι και η κατάσταση για τους επισκέπτες υγείας που καλούνται να εργαστούν υπερωριακά. «Το θεώρησαν στο Υπουργείο Υγείας δεδομένο αυτό το πράγμα και ανοίγουν την Πύλη Εμβολιασμού θεωρώντας ότι οι επισκέπτες υγείας μπορούν να εργαστούν υπερωριακά από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ, δώδεκα ώρες χωρίς διάλειμμα. Αυτοί που πρόβλεψαν αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν πρόβλεψαν ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να έχει και ένα κενό για διάλειμμα για τις βασικές του ανάγκες», πρόσθεσε.

Λόγω της ταλαιπωρίας που παρατηρείται στα εμβολιαστικά κέντρα, συνέχισε, ο κόσμος βγάζει τον θυμό του, πάνω στους επαγγελματίες υγείας που κάνουν τους εμβολιασμούς.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλά εμβολιαστικά κέντρα δεν διαθέτουν κλιματιστικά, που κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η Κρατική Έκθεση στην Λευκωσία καθώς και το Κέντρο Υγείας στην Λευκωσία δεν έχουν κλιματιστικά.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι όλες οι υπερωρίες των νοσηλευτών από τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίοι εργάζονταν σε διάφορα άλλα πόστα δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, γεγονός που όπως σημείωσε, «είναι απαράδεκτο».

Send this to a friend