Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Έδωσαν τη μάχη της «λαμπρατζιάς» στην επαρχία Λάρνακας
Έδωσαν τη μάχη της «λαμπρατζιάς» στην επαρχία Λάρνακας

Έδωσαν τη μάχη της «λαμπρατζιάς» στην επαρχία Λάρνακας

Πίστευαν ότι η Αστυνομία των Βάσεων θα έμενε αδρανής και θα τους επέτρεπε να ανάψουν τις λαμπραζιές που έστησαν, κάποιοι νεαροί σε τέσσερις κοινότητες των Κοκκινοχωριών, που εποπτεύονται από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον νοικοκύρη, καθώς με αιφνιδιαστικές και συντονισμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας Δεκέλειας, ξηλώθηκαν λαμπρατζιές στα χωριά Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Δασάκι Άχνας και Ορμήδεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Δεκέλειας, Αντρέα Πιτσιλλίδη, σε κάποιες περιπτώσεις τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες του χρειάστηκε να επέμβουν και δεύτερη φορά για να ξηλώσουν κάποιες λαμπρατζιές, καθώς νεαρά άτομα τις επανέφεραν μετά την πρώτη επέμβαση της Αστυνομίας.

Σε όλες τις υποθέσεις, τόνισε ο κ. Πιτσιλλίδης, η Αστυνομία είχε για συμπαραστάτες τους κοινοτάρχες των τεσσάρων χωριών, ενώ επιστρατεύθηκαν φορτηγά και εκσκαφείς για τη μετακίνηση ξύλων, παλετών και κορμών δέντρων. Στο Δασάκι Άχνας όπου ξηλώθηκαν δύο λαμπρατζιές, στη μια περίπτωση χρειάστηκε να επιστρατευθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού η τεραστίων διαστάσεων λαμπρατζιά κρίθηκε σκόπιμο α ελεγχθεί με ελεγχόμενη καύση, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επέκτασή της.

«Μέσα από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και ταυτόχρονα τη διενέργεια εκατοντάδων ελέγχων σε σχέση με τα μέτρα που αφορούν την πανδημία, πετύχαμε το Μεγάλο Σάββατο να μην υπάρξουν λαμπρατζιές και ο κόσμος στα όρια μας να γιορτάσει όσο το δυνατό ήσυχο και ασφαλές τριήμερο του Πάσχα», τόνισε ο κ. Αντρέας Πιτσιλλίδης.

Σημείωσε ακόμη ότι την ίδια περίοδο κατασχέθηκαν δεκάδες κροτίδες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Μόνο σε μια περίπτωση στο Δασάκι της Άχνας, μετά από έρευνα σε κατοικία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 130 εργοστασιακές κροτίδες, τύπου torpill, 27 χρησιμοποιημένες κροτίδες και δύο σωλήνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή κροτίδων και άλλων εύφλεκτων υλικών. Για την υπόθεση συνελήφθησαν πατέρας και γιος και αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν αργότερα, ενώπιον Δικαστηρίου στη Βάση Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, η Αστυνομία της Δημοκρατίας προέβη σε 45 καταγγελίες στην επαρχία Λάρνακας και 12 στην επαρχία Αμμοχώστου, για υποθέσεις που είχαν να κάνουν με διάφορα έθιμα, ή συνήθειες του Πάσχα.

Στο μεταξύ, το φαινόμενο των λαμπρατζιών, με όλους τους κινδύνους που εμπερικλείουν, προσλαμβάνει παγκύπρια διαστάσεις μάστιγας. Σε όλες τις επαρχίες, πόλεις και ύπαιθρο, τα περιστατικά ήταν μαζικά και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και ατυχήματα.

Χαρακτηριστικά ήταν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν και κρούσματα επίθεσης εναντίον αστυνομικών περιπολικών. Σε μια περίπτωση μάλιστα πυρπολήθηκε αστυνομικό περιπολικό, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ και δεύτερο αστυνομικό όχημα υπέστη μεγάλες ζημιές. Συνελήφθηκαν από την Αστυνομία πάνω από 20 άτομα.

Φώτο αρχείου

Πηγή: Philenews

 

Send this to a friend