Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δυο νέες εγγραφές στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη Λάρνακα
Δυο νέες εγγραφές στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη Λάρνακα

Δυο νέες εγγραφές στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος εμπλουτίστηκε μ’ εννέα νέες εγγραφές σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου Άννα Κοσμά, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Επαρχία Λάρνακας παρουσιάζεται στην όγδοη ενότητα, η οποία αφορά την βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη αγιογραφία (φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογραφίες-χαρακτικά).

Η ένταξή της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου θεωρείται μια πολύ σημαντική διάκριση που ενισχύει την ταυτότητα και την παράδοσή μας, αλλά και μεταφέρει στις νεότερες γενεές την αξία της πολιτιστικής μας κουλτούρας.

Η κ.Κοσμά ανέφερε πως μέσω τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών, θα γίνει κατορθωτό να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, διότι είναι χρέος όλων μας να τη διατηρήσουμε και να την διαφυλάξουμε. «Η πολιτισμική διαχείριση μπορεί να καταστεί, υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ακόμα και μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε εισήγηση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η σύνταξη του οποίου συνάδει με τις βασικές αρχές της σύμβασης, όπως είναι η ενεργός εμπλοκή των κοινοτήτων στον εντοπισμό και την προστασία της ΑΠΚ, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής κατανομής των στοιχείων και η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους. «Πρακτικές αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές τις οποίες οι κοινότητες και ομάδες ατόμων αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τις μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά αποτελούν μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι η καταγραφή και διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων, που αποτελούν μέχρι σήμερα κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς», καταλήγει στην γραπτή της δήλωση η Α. Κοσμά.

Στο μεταξύ, έχει προκηρυχθεί ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το 2021, με σκοπό τον περαιτέρω εμπλουτισμό του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει κάθε χρόνο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ενδιαφερόμενες κοινότητες και τις ομάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και αποφασίζει για την εγγραφή νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο, αλλά και για την προώθηση ορισμένων από αυτών στον Παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Send this to a friend