Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τα μέτρα που θα ισχύουν στην Κύπρο από τις 10 του Μάη – Οι σκέψεις για σχολεία και ξενοδοχεία 
Τα μέτρα που θα ισχύουν στην Κύπρο από τις 10 του Μάη – Οι σκέψεις για σχολεία και ξενοδοχεία 

Τα μέτρα που θα ισχύουν στην Κύπρο από τις 10 του Μάη – Οι σκέψεις για σχολεία και ξενοδοχεία 

Την τελευταία εβδομάδα του lockdown διανύει η Κύπρος σύμφωνα πάντα με τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από πλευράς υπουργού υγείας. Νοσηλείες και επιδημιολογικοί δείκτες κρίνουν το “unlock” της χώρας, με την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και την κυβέρνηση να βάζουν επί τάπητος εντός των επόμενων 24ώρων τα δεδομένα και να καταρτίζουν το πλάνο τους.

«Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μια πτώση η οποία έδειχνε όμως μεγάλα σκαμπανεβάσματα αλλά με μια πτωτική πορεία θα έλεγα. Ελπίζω ότι μετά το Πάσχα να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Πρόθεση πάντως ήταν να ανοίξουν όλα», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.

Ο προγραμματισμός πάντως μιλά για άρση του ολικού απαγορευτικού στις 10 Μαΐου και επιστροφή στα μέτρα που ίσχυαν πριν από αυτό.

Την επαναλειτουργία μεταξύ άλλων των χώρων εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των γυμναστηρίων και γενικά όσων επιχειρήσεων έβαλαν ξανά λουκέτο. Αυτή τη φορά ωστόσο με μια βασική προϋπόθεση. Σε χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση όπως για παράδειγμα υπεραγορές, γυμναστήρια κ.ά, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του αρνητικό τεστ 72 ωρών ή να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν περάσει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει με κορωνοϊό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 10/5 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ

1. Επιστροφή στα μέτρα που ίσχυαν πριν από το lockdown
2. Βασική προϋπόθεση για χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση:
– αρνητικό PCR ή rapid test 72 ώρες πριν
 – ο επισκέπτης να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες
 – να έχει νοσήσει με κορωνοϊό τους τελευταίους 3 μήνες
 

«Θεωρώ ότι ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην επιτήρηση και στους ελέγχους. Δεν είναι κάτι που έχουμε δει ακόμα, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι λειτουργικό και βιώσιμο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

ΣΧΟΛΕΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

Στην εξίσωση προστίθενται παράλληλα η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, η ξενοδοχειακή βιομηχανία καθώς και οι προγραμματισμένοι γάμοι και βαφτίσεις. Πάντως πριν την απόφαση για ολικό απαγορευτικό, οι πληροφορίες ανέφεραν πως γίνονταν σκέψεις για επιστροφή μόνο της Γ` Λυκείου και οι υπόλοιπες βαθμίδες να συνεχίσουν με εξ`αποστάσεως εκπαίδευση για ακόμα μια εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα που θα έχουμε ενδοοικογενειακά. Αν υπάρχει μετάδοση εντός των οικογενειών, ο ιός θα επανενταχθεί στα σχολεία αρά θα πρέπει να χρειαστεί μελέτη για το θέμα», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Από την άλλη το πλάνο έλεγε για επανέναρξη γάμων και βαφτίσεων στις 17 Μαΐου, και όπως φαίνεται δεν θα ανατραπεί, ενώ οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί για την διαμονή των Κύπριων πολιτών στα ξενοδοχεία.
 

«Θεωρώ ότι τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ανοίξουν και για τους Κύπριους, τα πρωτόκολλα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, ίσως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η προσκόμιση αρνητικού τεστ», είπε ο κ. Καραγιάννης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ

Το 8998 πάντως αλλά και τις μάσκες όπως φαίνεται θα τα κρατήσουμε για ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα.

«Επειδή το 30% του πληθυσμού είναι με μια πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγο για τις χαλαρώσεις στα ατομικά προστατευτικά μέτρα», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Το τι θα ισχύσει όμως από τις 10 Μαΐου και έπειτα θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ενδεχομένως πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
 

Πηγή : Omega

Send this to a friend