Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μας αποφεύγουν οι Ισραηλινοί…
Μας αποφεύγουν οι Ισραηλινοί…

Μας αποφεύγουν οι Ισραηλινοί…

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με δύο αγορές, οι οποίες… υπολειτουργούν, διατηρείται, προς το παρών, «στη ζωή» η τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, της Λάρνακας και κατ’ επέκταση της Κύπρου.

Εν αναμονή της άφιξης των πρώτων επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπολογίζεται περί τα μέσα Μαῒου εφόσον βέβαια όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα, τη δεδομένη στιγμή τα δύο μεγάλα τουριστικά θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά φιλοξενούν κατά κύριο λόγο μικρό αριθμό Ρώσων και Ισραηλινών περιηγητών, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής που παραμένουν ανοικτά δεν ξεπερνούν τα 10, τα οποία με τη σειρά τους λειτουργούν με μικρό αριθμό εργατικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον τοπικό ΠΑΣΥΞΕ, η ρωσική και η ισραηλινή αγορά εμφανίζουν διαφορετικά προβλήματα την δεδομένη στιγμή, προβλήματα που δεν επιτρέπουν την μαζική κάθοδο επισκεπτών από τις δύο υπό αναφορά χώρες. Πρωτίστως, η Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου μετά τη Βρετανία, δεν έχει επιτρέψει ακόμα τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων (charter flights) προς τα κυπριακά αεροδρόμια, ενώ οι δρομολογημένες πτήσεις από την χώρα αυτή είναι λίγες και με κόστος για τον ταξιδιώτη.

Όσον αφορά το Ισραήλ, η γειτονική χώρα, με την εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά του Covid – 19, δεν έχει ανοίξει ακόμα τις πόρτες της προς την Κύπρο. Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες της χώρας αυτής, βασικότερη αιτία για την μειωμένη ζήτηση που υπάρχει από Ισραηλινούς να ταξιδέψουν στο νησί μας είναι η άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου το τελευταίο διάστημα.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι με πολλούς κόπους και θυσίες έχουν πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας, παρουσιάζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό και φοβούνται πολύ τις μεταλλάξεις του ιού. Γι’ αυτό και αποφεύγουν, προς τον παρών, τα ταξίδια στην Κύπρο.

Η μεγαλύτερη ζημιά

—————————–  

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν αυτή την εποχή γύρω από την Κύπρο, με τις αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου να παραμένουν κλειστές, η εκτίμηση των ξενοδόχων της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι πως το νησί μας θα είχε τεράστια νούμερα επισκεπτών, κυρίως από τη Ρωσία, εάν παρουσίαζε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Ως εκ τούτου, τα αυξημένα κρούσματα κορωνοιού έχουν κάνει την μεγαλύτερη ζημιά, μέχρι στιγμής, σ’ ότι αφορά την προσέλκυση ξένων τουριστών.

Οι ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 3ο lockdown και στους εμβολιασμούς, ευχόμενοι μέχρι τα μέσα Μαῒου η χώρα μας να ενταχθεί στην πράσινη λίστα, ώστε να διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο τα δεδομένα.

Στη Λάρνακα

——————–   

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας. Τη δεδομένη στιγμή παραμένουν ανοικτές όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες εντός της πόλης με μικρούς αριθμούς κρατήσεων, ενώ στην τουριστική περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας μόνο τρεις μονάδες έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, το Golden Bay, το LeBay και το Mariandy.

Send this to a friend