Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κάποιοι δεν θ’ ανοίξουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Κάποιοι δεν θ’ ανοίξουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Κάποιοι δεν θ’ ανοίξουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κατεβάζουν οριστικά ρολά το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην περιοχή Παραλιμνίου – Πρωταρά, αφού το τρίτο lockdown αποτέλεσε για κάποιους καταστηματάρχες την χαριστική βολή. Σε μια αμιγώς τουριστική επαρχία, όπου η αγοραστική κίνηση από την ενδοχώρα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο σε άλλες επαρχίες, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε Παραλίμνι και Πρωταρά βρίσκονται πια στον αναπνευστήρα και είναι άγνωστο πόσοι καταστηματάρχες θα «τολμήσουν» να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις 10 Μαῒου, όταν Θεού θέλοντος (και κορωνοιού επιτρέποντος) θα επιτραπεί ξανά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η πρόεδρος των καταστηματαρχών Παραλιμνίου Κούλα Γούμενου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι πριν από την κρίση του κορωνοιού λειτουργούσαν σε Παραλίμνι και Πρωταρά γύρω στα 100 καταστήματα λιανικού εμπορίου. Από τότε, όμως, που ξέσπασε η πανδημία, ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων κατέβασε οριστικά ρολά.

«Από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει περίπου 15 καταστήματα λιανικού εμπορίου και είναι άγνωστο πόσα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν όταν με το καλό θα τελειώσει το lockdown. Ειδικά στον Πρωταρά, θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο για κάποια καταστήματα ν’ ανοίξουν. Δυστυχώς, είναι αβέβαιο το μέλλον πολλών καταστημάτων στην περιοχή μας», συμπλήρωσε.

Η Κούλα Γούμενου εξήγησε ότι η κίνηση στο λιανικό εμπόριο της ελεύθερης Αμμοχώστου επηρεάστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επαρχία, καθότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εργοδοτείτο στην τουριστική βιομηχανία. Από την στιγμή, λοιπόν, που η τουριστική βιομηχανία της επαρχίας υπέστη βαρύτατο πλήγμα τον τελευταίο χρόνο, οι επιπτώσεις ήταν αλυσιδωτές κι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το λιανικό εμπόριο. «Ακόμα και όταν τα καταστήματά μας ήταν ανοικτά, πριν από το τρίτο lockdown, οι ντόπιοι ήταν πολύ συγκρατημένοι στα ψώνια τους», πρόσθεσε η κ.Γούμενου.

Τα ενοίκια, οι δόσεις στις τράπεζες και ο αισθητά μειωμένος εξωτερικός τουρισμός «γονατίζουν» τους καταστηματάρχες της περιοχής, με τον κίνδυνο να κλείσουν οριστικά και άλλα καταστήματα τους προσεχείς μήνες να είναι ορατός.

Την ίδια ώρα, αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση όσον αφορά την κάθοδο ξένων τουριστών το προσεχές καλοκαίρι, με τους επιχειρηματίες να εναποθέτουν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τις περισσότερες ελπίδες τους στον εγχώριο τουρισμό.

 

Send this to a friend