Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σε δύο μήνες νοσηλεύτηκαν και 40 παιδιά
Σε δύο μήνες νοσηλεύτηκαν και 40 παιδιά

Σε δύο μήνες νοσηλεύτηκαν και 40 παιδιά

Σε λιγότερο από δύο μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 22 Απριλίου, εισήχθησαν για νοσηλεία στα κρατικά νοσοκομεία 40 παιδιά και έφηβοι με κορωνοϊό, εκ των οποίων μάλιστα τα 21 από μηδέν μέχρι τεσσάρων ετών.

Η επικράτηση του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στην Κύπρο, αποτυπώνεται πλήρως στα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τα οποία καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, επηρεάζει, εκτός από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα παιδιά αλλά και τους νεαρούς ενήλικες.

Ταυτόχρονα, τα όσα καταγράφονται καθημερινά στα δημόσια νοσηλευτήρια, αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων καθώς και τον αριθμό των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων, έχει πλέον πέσει στα 58.6 χρόνια και οι εισαγωγές των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σημαντική μείωση η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού των ανθρώπων 70 ετών και άνω είναι ήδη πολύ ψηλό. Για τα άτομα άνω των 80 ετών βρίσκεται στο 70,9% και για τις δύο δόσεις και για τα άτομα άνω των 70 ετών στο 29% και με τις δύο δόσεις ενώ το 50,1% έχει λάβει τη μια δόση του εμβολίου. Τα άτομα δε των ηλικιών αυτών που μολύνονται από τον κορωνοϊό και καταλήγουν για νοσηλεία, βάσει των επίσημων δεδομένων, στην πλειοψηφία τους, είτε δεν έχουν καθόλου εμβολιαστικό ιστορικό είτε έχουν κάνει μόνο τη μια δόση, χωρίς φυσικά να λείπουν οι εξαιρέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εισαγωγής σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρουσιάζεται σταθερός εδώ και δύο περίπου εβδομάδες γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσηλευομένων.

Αναλυτικά από τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από τον ΟΚΥπΥ προκύπτει ότι από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 22 Απριλίου εισήχθησαν για νοσηλεία:

– 40 παιδιά και έφηβοι από 0 μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Από αυτά τα παιδιά, τα 21 ήταν από 0-4 ετών, δύο παιδιά ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα από 5-9 ετών, τρία παιδιά ήταν από 10 μέχρι 14 ετών και έξι παιδιά από 15 μέχρι 18 ετών.

– Περαιτέρω και στα δημόσια νοσηλευτήρια εισήχθησαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 10 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 20-24 ετών.

– 21 ασθενείς ανήκαν στην ομάδα των 25-29 ετών.

– 30 ασθενείς ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών.

– 57 ασθενείς με κορωνοϊό ανήκαν στην ομάδα των 35-39 ετών.

– Συνολικά για νοσηλεία εισήχθησαν 150 άτονα από 0 μέχρι 39 ετών.

Σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα δεδομένα που καταγράφονταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, οπόταν και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων κυμαινόταν από 69 ετών και άνω, παρουσιάζεται και στη νοσηλεία ασθενών από 40 μέχρι 49 ετών. Σημειώνεται ότι κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία το 25% των νοσηλευομένων ασθενών, ήταν ηλικιωμένοι και υπερήλικες οι οποίοι είχαν μολυνθεί στους οίκους ευγηρίας στους οποίους διέμεναν.

Οι αριθμοί που καταγράφηκαν από τον ΟΚΥπΥ αποτυπώνουν την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο υπό ανάλυση χρονικά διάστημα:

– 65 ασθενείς που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών.

– 88 ασθενείς οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα των 45-49 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα μέχρι 69 ετών, από τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ προκύπτει ότι για νοσηλεία έχουν εισαχθεί:

– 117 ασθενείς 50-54 ετών.

– 152 ασθενείς που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών.

– 184 ασθενείς ανήκαν στην ομάδα των 60-64 ετών.

– 155 ασθενείς ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69 ετών.

«Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό που εισάγονται στα κρατικά νοσηλευτήρια για νοσηλεία μπορεί να μεταφραστεί με δύο τρόπους», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου. «Από τη μια», είπε, «βλέπουμε τις επιπτώσεις της διασποράς του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεγαλύτερες ηλικίες» και από την άλλη, «παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω του νεαρού της ηλικίας τους αναρρώνουν πολύ πιο εύκολα και επιστρέφουν νωρίτερα στα σπίτια τους».

Σταθεροί οι αριθμοί αλλά σε πολύ ψηλά επίπεδα

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό, παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σταθεροποίηση αφού κυμαίνεται μεταξύ 280 και 300 ασθενών.

«Βρισκόμαστε σε πολύ ψηλά επίπεδα αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια τάση σταθεροποίησης έστω και σε αυτά τα επίπεδα», ανέφερε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό».

Σταθερός, είπε ο κ. Χαριλάου, «φαίνεται ότι είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Προς το παρόν, είπε, «ευτυχώς ο αριθμός των ασθενών αυτών κυμαίνεται γύρω στους 35-40 σε καθημερινή βάση και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κυμαίνεται μεταξύ 30-35, γεγονός που επίσης μας δείχνει μια σταθεροποίηση».

Τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, «είναι πολύ ενθαρρυντικά και πρέπει να πούμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια διατηρούν ακόμα τις αντοχές τους, αφού όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, υπάρχει έτοιμος ο σχεδιασμός για ανάπτυξη μέχρι και 400 κλινών σε θαλάμους νοσηλείας και μέχρι 65 κλινών σε ΜΕΘ».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «έχει αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και έχουν αποφορτιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό τα δημόσια νοσηλευτήρια. Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε το προσωπικό του παθολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λεμεσού στην περίθαλψη των ασθενών με κορωνοϊό, αφού οι υπόλοιποι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα».

Βεβαίως, κατέληξε ο κ. Χαριλάου, «αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε κάποια αύξηση στους αριθμούς μας ή ότι δεν θα υπάρξουν διακυμάνσεις στη συνέχεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται κάθε μέρα μας δείχνει ότι οι εισαγωγές ασθενών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Για αυτό άλλωστε και έχουμε προετοιμαστεί για την ανάπτυξη περισσότερων κλινών νοσηλείας».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend