Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αποστόλου : “Έμαθα στη ζωή μου να δίνω μάχες. Πολλές φορές δύσκολες και άνισες. Αυτό με έκανε πιο δυνατό για να διεκδικώ με σθένος και αξιοπρέπεια για όσα πιστεύω ότι αξίζουν”
Αποστόλου : “Έμαθα στη ζωή μου να δίνω μάχες. Πολλές φορές δύσκολες και άνισες. Αυτό με έκανε πιο δυνατό για να διεκδικώ με σθένος και αξιοπρέπεια για όσα πιστεύω ότι αξίζουν”

Αποστόλου : “Έμαθα στη ζωή μου να δίνω μάχες. Πολλές φορές δύσκολες και άνισες. Αυτό με έκανε πιο δυνατό για να διεκδικώ με σθένος και αξιοπρέπεια για όσα πιστεύω ότι αξίζουν”

Με ανθρωποκεντρικές προτεραιότητες και την θέληση να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών κατέρχεται ως υποψήφιος Βουλευτής στην επαρχία Λάρνακας, ο  Ανδρέας Αποστόλου. 

Όντας ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Πολιτών, στήριξε από την αρχή την συμπόρευση με την ΕΔΕΚ, με την οποία θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Επαρχία Λάρνακας στις εκλογές του 2021. Σήμερα είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, είναι εγκεκριμένος εκπαιδευτής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, μέλος του ΕΤΕΚ και affiliate member του Cyprus Institute of Certified Management Consultants του ΚΕΒΕ.

Μιλώντας στο AlphaNews.live, ο υποψήφιος Βουλευτής στην επαρχία Λάρνακας, καθορίζει τις προτεραιότητές του, προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς και καλεί τους πολίτες να τιμωρήσουν εκείνους που «εξέθεσαν τη χώρα και να επιβραβεύσουν τους καθαρούς και τους έντιμους».

Τι σας ώθησε στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιoς;

Μπορώ να πω ότι ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Ήμουν υποψήφιος και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών. Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για συνεργασία των δύο κομμάτων ,η οποία έχει επιτευχθεί, και ως εκ τούτου η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία, μου επιτρέπει να διεκδικήσω βουλευτική έδρα στην επαρχία Λάρνακας. Στην Λάρνακα την οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένεια μου.

Το όραμά μου για ένα κοινό μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης για την Λάρνακα αλλά και η στήριξη των καρκινοπαθών, των χρόνιων ασθενών και των οικογενειών τους ,που βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μου τα τελευταία χρόνια, είναι ο κύριος λόγος που διεκδικώ την μια από τις έξι βουλευτικές έδρες της επαρχίας Λάρνακας.

Έμαθα στην ζωή μου να δίνω μάχες. Πολλές φορές φορές δύσκολες και άνισες. Αυτό με έκανε πιο δυνατό για να διεκδικώ με σθένος και αξιοπρέπεια για όσα πιστεύω ότι αξίζουν.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον εξασφαλίσετε μια θέση στην Βουλή των Αντιπροσώπων;

Είναι πολλές οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Βουλή, με πρώτη την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της στα μάτια των πολιτών. Τα φαινόμενα διαφθοράς, οι πελατειακές σχέσεις, οι ξεπερασμένες νοοτροπίες, έχουν οδηγήσει το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα στα όριά του. Η χώρα χρειάζεται ανανέωση εφ’ όλης της ύλης, όχι συνθηματολογικά αλλά ουσιαστικά. Για να απαντήσω συγκεκριμένα το ερώτημά σας, ειδικά για τη Λάρνακα, θέλω να εργαστώ ώστε να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Η ευημερία και η ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της αποτελούν για εμένα προτεραιότητα. Στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μου θα είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με θέματα υγείας, οι καρκινοπαθείς αλλά και όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες, όλοι αυτοί για τους οποίους το πιο πολύτιμο αγαθό δεν είναι δεδομένο. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε την θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας. Στόχος μου είναι η βελτίωση του πλαισίου των αδειών μητρότητας, πατρότητας, γονικής άδειας και η στήριξη των οικογενειών.

Θέλω επίσης να προσπαθήσω να δώσω λύσεις σε μικρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, στη γειτονιά μας, στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Πιστεύω ότι η Λάρνακα δεν παίρνει αυτό που δικαιούται γιατί απουσιάζει η συντονισμένη δράση και διεκδίκηση. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Στο προεκλογικό μου πρόγραμμα έχω συγκεκριμένη πρόταση, σε περίπτωση που οι Λαρνακείς με τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα αναλάβω πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συντονιστικού σώματος , για ενιαία φωνή διεκδίκησης για την Λάρνακα όπως αναλυτικά την κατέθεσα στο όραμα μου για την Λάρνακα. Θα αποτελείται από τους βουλευτές Λάρνακας όλων των κομμάτων, δημάρχους, αξιωματούχους της πόλης και επαρχίας, που θα κινούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά για τα συμφέροντα της πόλης και επαρχίας μας.

Τα πιο πάνω είναι θέματα στα οποία είχα πολιτική και κοινωνική δράση τα προηγούμενα χρόνια και εκτιμώ πως έχω την εμπειρία για να συμβάλω στην προώθησή τους.

Στην κοινωνία επικρατεί έντονο κλίμα δυσπιστίας από τους πολίτες προς τα πολιτικά κόμματα. Πώς θα μπορούσε αυτό να ανατραπεί;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω οι ενέργειες για ανανέωση και για εισαγωγή ενός νέου πολιτικού ύφους και ήθους θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι συνθηματολογικές. Με θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων δεοντολογίας τα μέλη της Βουλής θα πρέπει πρώτα να δώσουν το παράδειγμα ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά θα πρέπει και να φαίνεται. Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την Κύπρο της επόμενης δεκαετίας. Να τιμωρήσουν εκείνους που εξέθεσαν τη χώρα και να επιβραβεύσουν τους καθαρούς και τους έντιμους. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτό είναι λάθος, είναι ισοπεδωτικό και άδικο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν τη διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου. Πως θα συμβάλετε στην αντιμετώπισή του;

Ασφαλώς και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας μετά από αυτό της κατοχής της μισής μας πατρίδας. Για να είμαστε δίκαιοι και να μην αυτομαστιγωνόμαστε, η διαφθορά δεν είναι αποκλειστικά κυπριακό φαινόμενο. Αυτό βεβαίως δεν συνιστά δικαιολογία.

Πώς αντιμετωπίζεται; Με αυστηρή νομοθεσία που θα διασφαλίζει τη λογοδοσία, θα ενισχύει τη διαφάνεια και θα τιμωρεί όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς. Τη διαφθορά την τροφοδοτεί η ατιμωρησία, η νοοτροπία του «δεν βαριέσαι», που έγινε τρόπος ζωής και ιδεολόγημα, επειδή ο πολίτης δεν πιστεύει ότι θα επέλθει κάθαρση. Σ’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι, αυστηροί και άτεγκτοι.

Συγκεκριμένα πιστεύω πως θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστούν τα πιο κάτω :

-Όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα να δημοσιοποιούν την ετήσια φορολογική τους δήλωση και όχι απλά τη δήλωση για το πόθεν έσχες.

-Άνοιγμα όλων των φακέλων για σκάνδαλα τα οποία καταγγέλθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια και στα οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ή ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί.

-Απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων επιβεβαιώνεται η εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους σκάνδαλα. Αποστέρηση των ωφελημάτων που λαμβάνουν εκ του αξιώματός τους πολιτειακοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί σε περίπτωση καταδίκης τους για αδικήματα διαφθοράς.

Εσείς προσωπικά, η οικογένεια σας, ή εταιρεία σας έχετε μη εξυπηρετούμενο δάνειο;

Ούτε εγώ, ούτε η σύζυγός μου, ούτε κάποια εταιρεία μας, έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Το μοναδικό δάνειο που έχουμε είναι ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο είναι πλήρως εξυπηρετούμενο.

Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα πρέπει να ενοχοποιούμε κάποιον που για διάφορους λόγους μπορεί να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια συνέβησαν πολλά, με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση του 2013 και τώρα την υγειονομική, δύο σημαντικά γεγονότα που έφεραν πολλές ανατροπές και οδήγησαν στη χρεοκοπία ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς. Συνεπώς το να έχει κάποιος μη εξυπηρετούμενο δάνειο δεν είναι κάτι κακό. Εκείνο όμως, που αντιλαμβάνομαι, ως τον πυρήνα του ερωτήματός σας, είναι κατά πόσον ένα πολιτικό πρόσωπο νομιμοποιείται να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο και την ίδια ώρα να νομοθετεί για το θέμα των ΜΕΔ ή να χρησιμοποιεί την πολιτική του ιδιότητα, την εξουσία που έχει, για να υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, να έχει αυτό που λέμε σύγκρουση συμφέροντος. Οι λίστες που είδαμε, θα έχουν νόημα εάν μας φωτίσουν κατά πόσον υπήρξαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που πήραν δάνειο με όρους ευνοϊκότερους από τους απλούς πολίτες, ή έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης στην αναδιάρθρωση δανείου τους ή έτυχαν αδικαιολόγητης διαγραφής του δανείου τους. Αυτό είναι που πρέπει να πληροφορηθούμε επιτέλους και όχι να οδηγούμαστε στο κουτσομπολιό και τον κανιβαλισμό.

Send this to a friend