Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένα πολύ ξεχωριστό γραφικό χωριουδάκι στην επαρχία Λάρνακας για να βολτάρεις το Σαββατοκύριακο
Ένα πολύ ξεχωριστό γραφικό χωριουδάκι στην επαρχία Λάρνακας για να βολτάρεις το Σαββατοκύριακο

Ένα πολύ ξεχωριστό γραφικό χωριουδάκι στην επαρχία Λάρνακας για να βολτάρεις το Σαββατοκύριακο

Οι εκδρομές τα Σαββατοκύριακα σου δίνουν την ευκαιρία να χορτάσεις όλα αυτά που «άφησες» στην άκρη όλη την εβδομάδα. Η Κύπρος, άλλωστε, έχει άπειρες ευκαιρίες για να σου το προσφέρει αυτό, χάρη στις ομορφιές και στα γραφικά χωριουδάκια σου.

Αν αυτό το Σαββατοκύριακο σκέφτεσαι να βολτάρεις με την παρέα σου και να εξερευνήσεις τα χωριά του νησιού μας, σου έχουμε μαζέψει όλα τα απαραίτητα για ένα πολύ ξεχωριστό γραφικό χωριουδάκι.

Τι λες για τον Κάτω Δρυ;

ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ
ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Πριν πατήσεις το πόδι σου εκεί, να ξέρεις ότι σε περιμένουν μόνο 150 κάτοικοι, πολύ φιλόξενοι και πολύ καλοσυνάτοι! Το συγκεκριμένο χωριό θα το βρεις στην επαρχία της Λάρνακας, νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων, κοντά από τα Λεύκαρα, τη Σκαρίνου και τη Βάβλα.

Τον Κάτω Δρυ τον χαρακτηρίζει η γραφικότητα του, κυρίως τα στενά σοκάκια και τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπιτάκια με την αρχιτεκτονική τους να σε ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς κόσμους.  Εξάλλου, είναι ένα χωριό το οποίο ήταν πολύ ξακουστό για τα κεντήματά του. Τα τελευταία χρόνια, το χωριό είναι συνδεδεμένο και με το γνωστό και καλοκαιρινό Μουσικό Φεστιβάλ «Φέγγαρος», το οποίο διαρκούσε για μέρες, χαρίζοντας όμορφες στιγμές στους λάτρεις της μουσικής και της απλότητας.

Έχε υπόψη σου ότι μόλις πατήσεις το πόδι σου εκεί, κοντά στο Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας θα αντικρίσεις ένα πολύ μικρό καφενάκι το οποίο φροντίζει να ξεδιψάει και να ζεσταίνει τους επισκέπτες του.  Αν τύχει καμιά φορά και το επισκεφτείς κανένα γιορτινό βράδυ, θα δεις κιόλας νεαρούς του χωριού να είναι μαζεμένοι εκεί, διοργανώνοντας βραδιές επιτραπέζιων και τόμπολας.

Και επειδή είμαστε σίγουροι πως σκέφτεσαι πώς πήρε το όνομά του αυτό το χωριό θα σου πούμε πως πίσω από την ονομασία του κρύβεται ένας πελώριος Δρυς.  Λέγεται ότι παλιότερα υπήρχε και Κάτω και Πάνω Δρυς, που τους χώριζε αυτός ο πελώριος Δρυς.  Όταν τα χρόνια πέρασαν ο Πάνω Δρυς, διαλύθηκε και έτσι έμειναν όλοι στον Κάτω Δρυ.

Περπατώντας στο χωριό αξίζει να περάσεις και από τα Μουσεία που πραγματικά θα σου δημιουργήσουν πανέμορφες εικόνες του παρελθόντος.  Αρχικά, κάνε μία στάση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης από το οποίο μπορείς να απολαύσεις τη θέα ολόκληρης της κοινότητας.  Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, εκτός Σάββατο και Δευτέρα. Το συγκεκριμένο Μουσείο, ήταν ουσιαστικά η οικεία του Γαβριήλ και της Ελένης Παπαχριστοφόρου η οποία έπειτα από το θάνατο τους, βρίσκεται υπό την προστασία του τμήματος αρχαιοτήτων.  Είναι ένα αρχοντόσπιτο το οποίο θα σου δώσει την ευκαιρία να στρέψεις το χρόνο πίσω, με τις παλιές φωτογραφίες των κατοίκων και το πώς περνούσαν το χρόνο τους στο χωριό.

Στην είσοδο της οικείας, το μάτι σου σίγουρα θα πέσει σε μία πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία με τους κεντητάρηδες, αφού ο Κάτω Δρύς, φημιζόταν πολύ για τα κεντήματά του. Η φωτογραφία απεικονίζει κεντητάρηδες των παλιών χρόνων να κάνουν μία στάση στον Παρθενώνα για να ξεκουραστούν και έπειτα να συνεχίσουν την περιοδεία τους. Προχωρώντας στα υπόλοιπο μέρος του αρχοντόσπιτου, μέσα από τα δωμάτιά του θα ταξιδέψεις στον κόσμο των αγροτών και της παράδοσης της Κύπρου• το πώς δηλαδή ζούσαν την καθημερινή τους ζωή οι προγονοί μας.

Αν γενικά είσαι από τους λάτρεις των μουσείων, αξίζει να επισκεφτείς και το φανταστικό Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος (99892677) του κυρίου Ιάκωβου και της γυναίκας του Έλλης Κορνιώτη.  Πρόκειται για δύο μουσεία, αφιερωμένα στους Κύπριους εθελοντές των Βαλκανικών πολέμων του 1912. Η κυρία Έλλη, η οποία είναι τόσο φιλόξενη θα σε ρωτήσει σίγουρα αν επιθυμείς σπιτικιά λεμονάδα με μέλι (και μην πεις όχι γιατί θα χάσεις. Είναι τόσο μυρωδάτη!). Το Μουσείο αποτελείται πάνω από πέντε δωμάτια με πάνω από χίλια εκθέματα να το κάνουν ακόμα πιο μοναδικό.  Αυτό που σίγουρα πρέπει να ξέρεις πριν το επισκεφτείς είναι πως υπάρχει μία αυλή η οποία θα σε ταξιδέψει πραγματικά σε άλλους κόσμους• αυτούς της παράδοσης.

Τα δωμάτια έχουν κυρίως το θέμα της παράδοσης και του κεντήματος, το οποίο φιλοξενείται σ’ ένα νεοκλασικό σπίτι.  Όπως έχεις καταλάβει το χωριό ήταν πολύ φημισμένο, παλιότερα για τους κεντητάρηδές του, οι οποίοι ξεκινούσαν από μικρή ηλικία για ταξίδια στο εξωτερικό για να πωλήσουν τις δημιουργίες τους. Αυτά όλα θα σου τα εξηγήσει η κυρία Έλλη και ακολούθως θα σου πει τα πάντα για το μέλι, ο κύριος Ιάκωβος. Θα σε μεταφέρει στο δωμάτιο που φιλοξενείται το θέμα της μέλισσας.  Εκεί θα δεις πολλά αντικείμενα από τα παλιά χρόνια που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, όπως παλιές μελισσοκομικές στολές, φωτογραφίες ακόμα και κηρήθρες.

Αν αναρωτιέσαι για το πού θα γευματίσεις, η Παραδοσιακή Ταβέρνα «Πλάτανος» (24 342160), θα σου προσφέρει ό,τι επιθυμείς για να χορτάσεις.  Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, κάτω από έναν πολλών χρόνων πλάτανο έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη γραφικότητα και την ηρεμία του χωριού.  Εκεί μπορείς να φας λαχταριστούς, φρεσκότατους κυπριακούς μεζέδες, φτιαγμένοι με μπόλικη όρεξη.  Είναι ανοικτό κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ για καθημερινές, φρόντισε να πάρεις πρώτα ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση!

Από εκεί, μπορείς να επισκεφτείς τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια του χωριού.  Μπορείς να ξεκινήσεις από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και να καταλήξεις στην Μονή του Αγίου Μηνά. Επίσης, στην κοινότητα βρίσκονται και η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία της Ελεούσας και ακόμα μία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.  Υπάρχουν επίσης, τρία εξωκλήσια, πολύ ξεχωριστά, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Νεοφύτου.

Στο μεταξύ, στον Κάτω Δρυ, αν στην παρέα είστε αρκετοί και σκέφτεστε να επισκεφτείτε το χωριό, πρώτα για brunch, υπάρχει και το «JAR Preserve» στο οποίο θα σε ταξιδέψει! Βρίσκεται και πάλι στην είσοδο του χωριού και εκεί μπορείς να απολαύσεις γευστικά κυπριακά τσιμπήματα με τη συνοδεία φυσικά, της σπιτικιά τους μαρμελάδας.  Σημείωσε ότι λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η κράτηση είναι απαραίτητη (96476265).  Πάρε τηλέφωνο πριν πας, ρωτώντας πότε είναι διαθέσιμοι κάνοντας, ταυτόχρονα και την κράτησή σου!

Την ίδια ώρα, για brunch μπορείς να περάσεις και από το οινοποιείο «Κτήμα Χριστούδια» (99034828).  Από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 έχεις την ευκαιρία εκτός από καλό κρασί να απολαύσεις κυπριακό, λαχταριστό και εντυπωσιακό μπούκωμα, αλλιώς brunch σε συνδυασμό με μοντέρνες πινελιές που θα σε εκπλήξει! Επίσης, καθημερινές και Σαββατοκύριακο (09:30-17:00) έχεις την ευκαιρία να το επισκεφτείς και προσφέροντάς σου γευσιγνωσία κρασιών με συνοδεία κυπριακών εδεσμάτων.  Σημείωσε ότι αν θα κάνεις κράτηση για μπούκωμα, η γευσιγνωσία θα είναι δωρεάν.

Μπούκωμα κυπριακό και παραδοσιακό θα σου ετοιμάσουν και οι νεαροί ιδιοκτήτες  “Της Φουκούς το Κάγκελο” (99757342). Το ταβερνάκι με τον πολύ όμορφο χώρο, με χαρακτήρα, και μια μικρή βεράντα, ο οποίος σε υποδέχεται από νωρίς τα σαββατοκύριακο φτιάχνοντάς σου πρωινό παραδοσιακό μπούκωμα, το οποίο θα σε ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Το μπούκωμα σερβίρεται κάθε Σάββατο από τις 09.00-13.00 και Κυριακή από τις 10.00-13.00 και περιλαμβάνει φυσικά το αγαπημένο μας κυπριακό πρωινό. Θα γευτείς υπέροχα λουκάνικα, αβγά, μπέικον και τυρί, ζαρζαβατικά ψωμί κ.ά. Το μπούκωμα σερβίρεται μόνο με κρατήσεις.

Στο ταβερνάκι σερβίρονται και νόστιμα μεζεδάκια, κατόπιν κράτησης!

Από εκεί και πέρα, πας στο «Μαδράτζι της γιαγιάς», από το οποίο θα προμηθευτείς τα παραδοσιακά εδέσματα της κυρίας Λυγίας.  Μη διστάσεις να δοκιμάσεις το διάσημο γλυκό αμυγδάλου αλλά και τις τρεμυθόπιτες που για να λέμε την αλήθεια, είναι δύο εδέσματα πολύ γνωστά στην κοινότητα.  Δοκίμασε επίσης, από τα ζεστά της κουλούρια και από τις ελιόπιτες, φτιαγμένα με μπόλικη αγάπη και αφοσίωση στην παράδοση.

Από την άλλη πλευρά του μαγαζιού, αν είσαι τυχερός, θα γνωρίσεις και τον κύριο Δημήτρη, ο οποίος ασχολείται με την κυπριακή χειροτεχνία. Θα τον βρεις να φτιάχνει κούκλες ζωγραφισμένες σε φλασκούθκια, τα λεγόμενα κολότζια αλλά και πολλές άλλες δημιουργίες οι οποίες, πραγματικά μυρίζουν παράδοση.

Αυτό, λοιπόν, το ταξίδι στον Κάτω Δρυ, θα σου προσφέρει την ηρεμία, τη δημιουργία και την απλότητα που αναζητούσες όλη την εβδομάδα.  Είσαι έτοιμος να ταξιδέψεις; Αν ναι, πάρε χαρτί και μολύβι, σημείωσε όλες αυτές τις πληροφορίες και απόλαυσε τις στιγμές σου στο χωριό!

Πηγή: CheckIN

Send this to a friend