Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει στην ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας
Η πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει στην ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας

Η πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει στην ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας

Την εκτίμηση ότι η πρόοδος στο Κυπριακό και στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η ατζέντα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, θα τονίσει στις επαφές που θα έχει στη Γερμανία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να υπάρχει μια θετική ατζέντα για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τονίσω στις επαφές μου ότι βοηθητικό, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ατζέντα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, είναι η πρόοδος στο Κυπριακό και στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις».

Πρόσθεσε ότι «το Βερολίνο, η Γερμανία, που είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της Ευρώπης και με καλές σχέσεις με την Άγκυρα, μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο και η Ευρώπη να βγει κερδισμένη αλλά και να επωφεληθεί και η Κύπρος με πρόοδο στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενημέρωση για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε «όχι πέραν από τις ειδησεογραφικές πληροφορίες. Είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση μας θα ενημερωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρεται πως στο Βερολίνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου «θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης με επίκεντρο το κυπριακό και την επερχόμενη άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου θα έχει στη Γερμανία συναντήσεις με τον Andreas Peschke, Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, τον  Gunther Krichbaum Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και άλλους».

Send this to a friend