Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Πάτσιες» σε ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες στη Λάρνακα
«Πάτσιες» σε ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες στη Λάρνακα

«Πάτσιες» σε ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες στη Λάρνακα

Συνεργεία του Τμήματος Πολεοδομίας στη Λάρνακα, άρχισαν την τοποθέτηση σιδερένιων προθηκών στα ισόγεια διαμερίσματα τεσσάρων ακατάλληλων πολυκατοικιών στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Ά. Στις πολυκατοικίες, που βρίσκονται πλησίον της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, διαμένουν επτά οικογένειες όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες, αφού οι πολυκατοικίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Με αφορμή καταγγελίες των ενοίκων για νεαρούς που εισέρχονται παράνομα στις πολυκατοικίες, παρενοχλούν τους ενοίκους, βάζουν φωτιές και κλέβουν ό,τι βρουν προκειμένου να τα πουλήσουν ως παλιοσίδερα ή χαλκό, η Πολεοδομία αποφάσισε να φράξει τις εισόδους. Ωστόσο, περίοικοι δήλωναν χθες στον «Φ», ότι είναι άξιο απορίας το πόσες μέρες θα πάρει στους νεαρούς για να ξηλώσουν τις περιφράξεις και να κάνουν ότι έκαναν πριν. Δηλαδή, «να κάνουν χρήση ουσιών, να τοποθετούν φωτιές, να τους ξυπνούν και να τους τρομοκρατούν, αλλά η Αστυνομία να μην μπορεί ή να μην θέλει να τους προστατεύσει, προκειμένου να μην συγκρουστεί μαζί τους».

Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται να άλλαξε, σύμφωνα με ένοικους των πολυκατοικιών, είναι το μήνυμα που έλαβαν από την Πολεοδομία, ότι σύντομα θα επιδιορθωθεί μια από αυτές, ώστε να μετοικήσουν όλοι εκεί. Μέχρι που να κτισθούν νέες πολυκατοικίες και να τους δοθούν διαμερίσματα. Παρά ταύτα, η ρύθμιση αφορά πέντε από τις επτά οικογένειες, καθώς οι άλλες δυο δεν είναι προσφυγικές και ενοικιάζουν απλώς τα διαμερίσματα στα οποία τώρα διαμένουν. Οι πέντε προσφυγικές οικογένειες, για διάφορους λόγους που προβάλλουν, στο παρελθόν αρνήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλους χώρους που τους υποδείχθηκαν, προτιμώντας να παραμείνουν εκεί.

Σχολιάζοντας την ενέργεια του Τμήματος Πολεοδομίας να τοποθετήσει μεταλλικές σχάρες/ φραγές στα ισόγεια των πιο πάνω πολυκατοικιών ο Δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Βύρας, τόνισε ότι πρόκειται «για ημίμετρα που δεν λύνουν το πρόβλημα» και η Πολεοδομία πρέπει να δει τι θα κάνει με τις οικογένειες που διαμένουν σε αυτές και να προχωρήσει στην κατεδάφιση τους.

Σε σχέση όμως και με τα παράπονα των κατοίκων των συνοικισμών της Λάρνακας, για αυξημένη παραβατικότητα και ελλιπή παρουσία της Αστυνομίας σε αυτές τις περιοχές, ο κ. Βύρας είπε πως η επικοινωνία του με την Αστυνομία γι’ αυτό το θέμα είναι συνεχής, αλλά φαίνεται να παραμένει το πρόβλημα.

Θλιβερό κομμάτι το γεγονός ότι οι ένοικοι των πολυκατοικιών και οι περίοικοι έφτασαν στο σημείο να φοβούνται και να αποφεύγουν τη δημοσιότητα γιατί στο παρελθόν συνέβη επανειλημμένα, μετά από δηλώσεις και καταγγελίες τους, διάφοροι νταήδες και κουκουλοφόροι που συχνάζουν στην περιοχή να τους επιτεθούν, να τους κάνουν ζημιές ή ακόμα και να τους ξυλοκοπήσουν γιατί μιλούν και καταγγέλλουν στα ΜΜΕ.

Εδώ και χρόνια το πρόβλημα

Πρέπει να τονισθεί ότι το πρόβλημα με τις εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες και όσα απαράδεκτα συμβαίνουν εκεί από νεαρούς που καταφεύγουν σε αυτές, καταγράφονται από τον «Φ», εδώ και πάνω από πέντε χρόνια. Ηλικιωμένοι, ως επί το πλείστον, ένοικοι και περίοικοι ζουν μέρα και νύχτα σε συνθήκες απαράδεκτες και με τον φόβο αυτών των νεαρών. Πάμπολλες φορές ο δήμαρχος Λάρνακας προσπάθησε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του να παρέμβει. Δυστυχώς, όμως, ο άμεσα υπεύθυνος, η κυπριακή Πολιτεία, ήταν και παραμένει θλιβερά απούσα σε μια απαράδεκτη κατάσταση.

Ανοικοδομείται Εμπορικό Κέντρο

Κυβέρνηση και Δήμος Λάρνακας οριστικοποίησαν τη συμφωνία τους για ανοικοδόμηση του Εμπορικού Κέντρου των Αγίων Αναργύρων Β’, μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν κάποιους μήνες και αφού και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να επωμισθούν περίπου ισομερώς και το κόστος.

Όπως ανέφερε στο «Φ» ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας, βάσει της συμφωνίας, το Τμήμα Πολεοδομίας θα διαθέσει όλα τα υλικά για την ανοικοδόμηση του Εμπορικού Κέντρου, ενώ ο Δήμος Λάρνακας θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εργασιών και το κόστος του εργατικού δυναμικού.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Εμπορικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων αποτελούσε «ανοικτή πληγή» στην περιοχή των συνοικισμών της Λάρνακας για πέραν από δέκα χρόνια. Και συγκεκριμένα, όταν ομάδα νεαρών πυρπόλησε και λεηλάτησε το μεγαλύτερο μέρος του, προκειμένου να «γιορτάσουν» την Ανάσταση του Χριστού. Έκτοτε, ο χώρος λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από ομάδες νεαρών, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να εγκαταλειφθεί και αποτελεί εστία ρύπανσης.

Η διεξαγωγή του έργου συμπίπτει με την απόφαση του Δήμου Λάρνακας να προχωρήσει στην ανάπλαση των πλατειών Λύρας και Περσέως και πάλιν στον Συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Ά. (Σημειώνεται ότι οι δυο συνοικισμοί είναι ενωμένοι μεταξύ τους).

Πηγή: Philenews

Send this to a friend