Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένα ολόκληρο «μουσείο» είναι τα ευρήματα του αποχετευτικού της Λάρνακας
Ένα ολόκληρο «μουσείο» είναι τα ευρήματα του αποχετευτικού της Λάρνακας

Ένα ολόκληρο «μουσείο» είναι τα ευρήματα του αποχετευτικού της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Γεμίζουν ένα ολόκληρο μουσείο τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες συνοικίες της πόλης, στο πλαίσιο των ανασκαφών για το Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη στη Λάρνακα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα να υποβάλει το αίτημα όπως όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες του αποχετευτικού να παραμείνουν και να εκτεθούν στο μουσείο της Λάρνακας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι πρόσφατα έχουν έλθει στην επιφάνεια σημαντικότατα αρχαιολογικά αντικείμενα και τάφοι κατά τις ανασκαφές στην οδό Πετράκη Κυπριανού (περιοχή Μητρόπολης), ενώ ακόμα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα εκτιμούν οι αρχαιολόγοι πως θ’ ανακαλυφθούν προσεχώς, όταν οι εργασίες για το αποχετευτικό θα επεκταθούν στην «καρδιά» της ενορίας Χρυσοπολίτισσας και συγκεκριμένα στους δρόμους γύρω από την ομώνυμη εκκλησία, περιοχή που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τον πυρήνα του Κιτίου.

Απαντώντας στο αίτημα που υπέβαλε ο κ. Βύρας για παραμονή όλων των αρχαίων στη Λάρνακα, η Διευθύντρια του Τμήμα Αρχαιοτήτων διαβεβαίωσε πως όλα τα ευρήματα θα παραμείνουν στη πόλη και προς τούτο είναι σ’ εξέλιξη έρευνα για εξεύρεση του κατάλληλου αποθηκευτικού χώρου για ασφαλή φύλαξή τους μέχρι να εκτεθούν στο μουσείο.

Εξάλλου, αναφορικά με το αίτημα της Λάρνακας για να φιλοξενήσει το Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στον χώρο του πρώην στρατοπέδου των Ηνωμένων Εθνών (χώρος Πολιτικής Άμυνας) έναντι της αλυκής, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε ότι αναμένεται να ληφθεί η μίσθωση του χώρου και ακολούθως το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα ετοιμάσει την κτιριολογική μελέτη για τις ανάγκες στέγασης του μουσείου.

Στη συνέχεια το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με την εισήγηση όπως προχωρήσει σχεδιαστικά (ανοικτός διαγωνισμός, επιλογή μελετητή κ.α.), να υπολογιστεί ο προϋπολογισμός κι εγκριθεί το κονδύλι, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός υλοποίησης του έργου.

Το αρμόδιο υπουργείο είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων και για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων προς υλοποίηση του έργου.

 

 

Send this to a friend