Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νεόφυτος Φακοντής: «Προστατέψτε τη λίμνη Ορόκλινης»
Νεόφυτος Φακοντής: «Προστατέψτε τη λίμνη Ορόκλινης»

Νεόφυτος Φακοντής: «Προστατέψτε τη λίμνη Ορόκλινης»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε καταγγελίες για εναπόθεση σε χώρους του υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης, κυρίως όπου υπάρχει ψηλή βλάστηση, διαφόρων κλαδεμάτων, σκουπιδιών, άχρηστων αντικειμένων, ακόμα και παλιών ηλεκτρικών συσκευών, προέβη μέσω ανάρτησής του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Νεόφυτος Φακοντής, ο οποίος παράλληλα απευθύνει έκκληση στο κοινό να σέβεται και να προστατεύει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της λίμνης.

Λόγω της παράνομης εναπόθεσης άχρηστων αντικειμένων και κλαδεμάτων, εργάτες του κοινοτικού συμβουλίου αναλαμβάνουν κατά διαστήματα τη συγκέντρωση αυτών των αντικειμένων, τα οποία και μεταφέρουν στα Πράσινα Σημεία.

Καλώντας τον κόσμο να σεβαστεί τον υδροβιότοπο, ο κ.Φακοντής υπενθύμισε πως η λίμνη Ορόκλινης είναι ένας χώρος με μεγάλη επισκεψιμότητα (από ντόπιους και ξένους, καθώς και από σχολεία), καθότι, όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πέντε φυσικούς υδροβιότοπους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που διέπεται από ευρωπαϊκές οδηγίες (μεταξύ αυτών οι αλυκές Λάρνακας και η λίμνη Παραλιμνίου).

Στον υδροβιότοπο βρίσκουν καταφύγιο περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών, δύο εκ των οποίων, ο Καλαμοκαννάς και η Πελλοκατερίνα, θεωρούνται μοναδικά στον κόσμο, ενώ η Κοκκινοκέφαλη Πάπια φωλιάζει για αναπαραγωγή μόνο στη λίμνη της Ορόκλινης.

Ο Ν. Φακοντής είπε, ακόμα, ότι η λίμνη της Ορόκλινης διαθέτει κανάλια αποστράγγισης για να μεταφέρεται το επιπλέον νερό στη θάλασσα. Μέσω αυτών των καναλιών εισέρχονται στη λίμνη εκατοντάδες ψάρια, κυρίως χέλια, με τα οποία τρέφονται τα διάφορα είδη των πουλιών.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει το κοινοτικό συμβούλιο για τους παραβάτες, ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης ανέφερε πως έχουν τοποθετηθεί αρκετές πινακίδες σε όλη τη κοινότητα, στα ελληνικά και στ’ αγγλικά, με τις οποίες καλείται το κοινό να μην εναποθέτει σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα στους χώρους της λίμνης. Όταν εντοπιστεί οποιοδήποτε άτομο να παρανομεί, του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, ενώ ορισμένες φορές γίνεται καταγγελία στην Αστυνομία και η υπόθεση οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου.

 

Send this to a friend