Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Facebook: Πώς θα διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε
Facebook: Πώς θα διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε

Facebook: Πώς θα διαπιστώσετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιάστηκε

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει σχετικά με την διαρροή προσωπικών στοιχείων χρηστών του Facebook. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, ειδικοί κυβερνοασφάλειας αποκάλυψαν ότι, παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί περίπου μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του κοινωνικού δικτύου και διέρρευσαν δεδομένα μεταξύ των οποίων ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, τηλεφωνικοί αριθμοί καθώς επίσης και ο τόπος διαμονής. 

Από την πλευρά του, το Facebook υποστηρίζει πως πρόκειται για μαζική διαρροή στοιχείων που προέκυψε το 2019 και έκτοτε έχει διορθωθεί.

Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει και τα στοιχεία αυτά έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια λογαριασμοί παραβιάστηκαν ενώ το Facebook δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τους λογαριασμούς των χρηστών που παραβιάστηκαν.

Το κενό αυτό έσπευσε να καλύψει ένας άλλος ιστότοπος, (haveibeenpwned.com) που με απλό τρόπο, εισάγωντας την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιος, μπορεί να ελέγξει εάν ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί.

Βέβαια στην μέθοδο αυτή υπάρχει και ένα μειονέκτημα: Μολονότι οι λογαριασμοί των οποίων τα στοιχεία παραβιάστηκαν ανέρχονται σε 533 εκατομμύρια, μόνο στα 2,5 εκατομμύρια από αυτά οι παραβιάσεις περιλάμβαναν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails).

Έτσι οι πιθανότητες να εντοπίσει κάποιος εάν έπεσε θύμα υποκλοπής με αυτόν τον τρόπο είναι μικρότερες του 0,5% παρόλο που η πιθανότητα να έχει πέσει κανείς θύμα αλίευσης προσωπικών στοιχείων ανέρχεται στο 20% από την στιγμή που διατηρεί λογαριασμό στο Facebook.

Ο δημιουργός του παραπάνω ιστοτόπου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει εργαλείο που θα επιτρέπει σε κάποιον να δει εάν έπεσε θύμα υποκλοπής μέσω του αριθμού του κινητού του τηλεφώνου, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

«Η κύρια αξία των δεδομένων έγκειται στην σχέση των τηλεφωνικών αριθμών με την ταυτοποίηση των χρηστών. Παρόλο που σε όλες τις υποκλοπές εμπεριέχονται τα προσωπικά τηλέφωνα, εντούτοις μόνο στα 2,5 εκατομμύρια εμπεριέχονται διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» όπως υποστηστηρίζει το HaveIBeenPwned.

Αν και τα δεδομένα αυτά αφορούν το 2019, θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα να έχουν αξία για του hackers ιδιαίτερα για αυτούς που ενδιαφέρονται για κλοπή στοιχείων ταυτότητας.

Το Facebook δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του CNNi για το εάν θα αναπτύξει κάποιον τρόπου που θα επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν εάν έχουν παραβιαστεί προσωπικά τους δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στους χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα μας, σύμφωνα με καταγραφή του ιστοτόπου Hackread, στην Κύπρο έχουν διαρρεύσει στοιχεία που αφορούν 152.321 λογαριασμούς, ενώ στην Ελλάδα 617.122.

Υπενθυμίζεται πως σε παγκόσμια κλίμακα, η διαρροή αφορά προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατ. χρηστών του Facebook, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο ιστότοπος Business Insider.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται σε τιμή λίγων ευρώ σε γνωστό site για «low-level» χάκερ.

cnn.gr

Send this to a friend