Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Κατεδαφίστηκαν οι πρώτες τέσσερις δεξαμενές της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ.
Λάρνακα: Κατεδαφίστηκαν οι πρώτες τέσσερις δεξαμενές της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ.

Λάρνακα: Κατεδαφίστηκαν οι πρώτες τέσσερις δεξαμενές της εταιρείας ΕΛ.ΠΕ.

Γράφει ο Βάσος Βάσου

Αρχίζει να κάνει… «ξαστεριά» στο παραλιακό μέτωπο του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και να μειώνεται η οπτική ρύπανση που προκαλούσαν εδώ κι έξι δεκαετίες οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών. Ανακοίνωση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρει ότι η κατεδάφιση των τεσσάρων πρώτων δεξαμενών της εταιρείας είναι γεγονός!

Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αποξήλωσης τέτοιων εγκαταστάσεων, η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. γνωστοποιεί πως ήδη έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση των τεσσάρων πρώτων εκ των συνολικά 22 δεξαμενών της που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Η ανακοίνωση αναφέρει και τα ακόλουθα: «Προχωρώντας τις διαδικασίες αποξήλωσης των εγκαταστάσεών του, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανταποκρίνεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει προς την πολιτεία και στην τοπική κοινωνία για μετεγκατάσταση.

Στις αρχές Μαρτίου η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε τις διαδικασίες απομάκρυνσης των δεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Η ΕΛΠΕ τηρεί τις υποσχέσεις της, δίνοντας καθαρό ορίζοντα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη της Λάρνακας, μεταφέροντας τις εργασίες της στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό».

Υπενθυμίζουμε, ότι σε διαδικασία αποξήλωσης των δικών της πετρελαιοδεξαμενών βρίσκεται και η Πετρολίνα, ενώ όσον αφορά την Exxon Mobil (ήδη εξασφάλισε τη σχετική άδεια), η δέσμευση που δόθηκε στο Δήμο Λάρνακας είναι ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει κι αυτή τις εργασίες κατεδάφισης των δικών της δεξαμενών.

Οι αρχές της Λάρνακας ευελπιστούν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όλες οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, και των τριών εταιρειών, θ’ αποτελούν παρελθόν.

Οι πετρελαιοδεξαμενές των τριών εταιρειών αποτελούν περίπου το 70% των οχληρών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Το υπόλοιπο 30% είναι οι εγκαταστάσεις υγραερίου, για τις οποίες τέθηκε χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού της λειτουργίας τους μέχρι το τέλος ερχόμενου Ιουνίου.

 

 

Send this to a friend