Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μετά από έξι δεκαετίες, «καθαρίζει» η παραλία από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη
Μετά από έξι δεκαετίες, «καθαρίζει» η παραλία από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη

Μετά από έξι δεκαετίες, «καθαρίζει» η παραλία από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πώς και πώς περιμένουν οι Λαρνακείς τους προσεχείς μήνες τον καθαρισμό της ακτογραμμής συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού μέχρι τα όρια της Ορόκλινης.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Λαρνακείς, η παύση της οπτικής ρύπανσης από τις δεξαμενές και η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα ταξιδεύοντας κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας αποτελεί… όνειρο ζωής.

Οι εργασίες για αποξήλωση των πετρελαιοδεξαμενών έχουν ξεκινήσει κι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η Πετρολίνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες κατεδάφισης των δεξαμενών τους, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει κατεδαφίσεις και η Exxon Mobil. Εκτός από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, απομακρύνονται και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις υποστήριξης, γραφεία, αποθήκες και υποθαλάσσιοι αγωγοί.

Ένα διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας για μεταφορά των οχληρών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό επιτέλους βρίσκει ανταπόκριση, με τις τοπικές αρχές να ευελπιστούν πως μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν γίνει κατορθωτό να τερματιστεί και η λειτουργία των εγκαταστάσεων υγραερίου, στο ίδιο παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους και μετέπειτα να τεθεί σ’ εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής.

Μιλώντας στο Business Hour by Brief, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι πέραν από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν για τη Λάρνακα από την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων και την άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή, καθώς θ’ αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων, διαρροών, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στους γύρω δρόμους.

«Μετά την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου, η περιοχή αναμένεται να μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια μέσα από τα έργα και τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν, βοηθώντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ.Βύρας.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Περιοχής, το οποίο περιγράφει τις αναπτύξεις που προβλέπονται μετά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων, ο Α. Βύρας έκανε λόγο για ανάκτηση μέρους της παραλίας με επιχωμάτωση, έτσι ώστε να κατασκευαστούν πεζόδρομοι που θα ενώσουν το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Στην πορεία προβλέπεται να δημιουργηθούν πάρκα, δημόσιες παραλίες και ιδιωτικές αναπτύξεις εκεί και όπου επιτρέπονται.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα όπως στην περιοχή θα γίνουν μελλοντικά μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, υπενθυμίζοντας πως οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι τεράστιες λαμβάνοντας υπόψη και τα έργα που θα κάνει ο επενδυτής στο λιμάνι και τη μαρίνα.

 

 

 

 

Send this to a friend