Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Αναστολή εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου
Αναστολή εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου

Αναστολή εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου

Tη σύσταση ad hoc επιτροπής για εξέταση για συγκερασμό των 13 προτάσεων νόμου για το θέμα των εκποιήσεων, αποφάσισε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με κυριότερο στόχο την εξεύρεση μηχανισμού που θα διαπιστώνει το ακριβές ποσό της οφειλής ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου, κάτι το οποίο θεωρείται από τα μέλη της Επιτροπής, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη αναδιαρθρώσεων και την αποφυγή των εκποιήσεων

Παράλληλα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στη σημερινή συνεδρία, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών έκαναν αποδεκτό το αίτημα για περαιτέρω αναστολή των εκποιήσεων για κύρια κατοικία μέχρι €350.000, μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι €150.000 και γεωργική γη επίσης μέχρι €150.000 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021.

«Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, διότι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και στην Επιτροπή Νομικών για να ρυθμίσει με τον σωστό και ορθολογιστικό τρόπο το θέμα του καθορισμού του υπολοίπου, που είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν ακολουθούν δεν παράγονται τόσες αναδιαρθρώσεις δανείων θα θέλαμε να δούμε», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Ερωτοκρίτου.

Όπως είπε, ο στόχος δεν είναι η εκποίηση, ο στόχος πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση, και ο κύριος λόγος που δεν έχουμε τον αριθμό των αναδιαρθρώσεων που όλοι επιθυμούμε είναι η διαφωνία μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά το πιστωτικό υπόλοιπο γιατί υπάρχει διαφορά προσέγγισης όσον αφορά το θέμα των υπερχρεώσεων.

«Για αυτό τον λόγο η Επιτροπή Οικονομικών συστήνει μια ad hoc επιτροπή όπου θα συγκεραστούν όλες οι προτάσεις νόμου και θα βρεθεί ένας μηχανισμός, ενδεχομένως με τη συμβολή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπου θα ανευρίσκεται με γρήγορους ρυθμούς το δίκαιο και ακριβές υπόλοιπο του δανείου, έτσι ώστε να μπορεί μετά να προχωρήσει με τη συμφωνία των δύο μερών η αναδιάρθρωση και όχι η εκποίηση», είπε.

Στις δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά είπε πως «ο ΔΗΣΥ επιθυμεί πρωτίστως να είναι ο εγγυητής της σταθερότητας για να μην γίνει ποτέ ξανά άλλη ζημιά στους καταθέτες, εν αντιθέσει με ορισμένα άλλα κόμματα που λειτούργησαν και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά».

Λέγοντας πως το κυβερνών κόμμα έχει στις προτεραιότητές του τους συνεπείς δανειολήπτες και την εξασφάλιση πρόσβασης νέων ζευγαριών σε φθηνό δανεισμό, ο κ. Κουλλά πρόσθεσε πως «και πριν και τώρα είμαστε υπέρ των στοχευμένων μέτρων στήριξης των δανειοληπτών με ΜΕΔ, με σωστό και ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχω προαναφέρει».

«Σήμερα λόγω της πανδημίας χρειάζεται μια στοχευμένη επέκταση των εκποιήσεων αλλά όχι και γενικά  και αόριστα», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε ικανοποίηση καθώς όπως είπε, με τη σημερινή στάση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες έγκρισης της πρότασης νόμου του κόμματος του για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, λόγω της κατάστασης της πανδημίας.

Θα ήταν επωφελές κατά τη συζήτηση στην ad hoc επιτροπή, να διαμορφωθούν κοινές προτάσεις στο βαθμό του δυνατού, ώστε να κατατεθούν το συντομότερο στην Ολομέλεια προς ψήφιση, είπε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται αλλαγές, σε θέματα όπως οι καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις των τραπεζών, ο καθορισμός του υπολοίπου του δανείου και η παραχώρηση του δικαιώματος για νομική αρωγή και απρόσκοπτη πρόσβαση των οφειλετών στη δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η οποία έχει καταθέσει τέσσερις συνολικά προτάσεις νόμου για το ζήτημα, είπε πως σημασία έχει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα δικαστήρια, η αμφισβήτηση και εξεύρεση του αληθούς υπολοίπου ενός ΜΕΔ και να μπορεί να διατάσσει το Δικαστήριο παρά την εκποίηση να παρουσιάζεται πλάνο εξόφλησης.

«Πρόθεσή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να παρουσιαστεί μια κοινή πρόταση νόμου γιατί το σύστημα των εκποιήσεων, όπως έχει διαμορφωθεί από το 2018, έχει αποτύχει παταγωδώς κυρίως στον κοινωνικό τομέα», είπε.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το πρόβλημα είναι η επιβεβαίωση του υπολοίπου του χρέους ενός δανειολήπτη, υπενθυμίζοντας ότι το κίνημα κατέθεσε πρόταση για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, που εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών, για τη δημιουργία δικαιοδοσίας των Δικαστηρίων για χρηματοοικονομικές διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων σε σχέση με το υπόλοιπο ενός δανείου.

«Η στιγμή είναι καλή», είπε, «και η Αλληλεγγύη θα συμμετέχει στην ad hoc επιτροπή, προκειμένου να ομαδοποιηθούν και να εξειδικευτούν όλες οι προτάσεις για αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων με ένα και μοναδικό στόχο, να σταματήσει η ασυδοσία των εκποιήσεων, να προστατευθούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές που η δεσπόζουσα σημερινή θέση των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων δίνει στους δανειστές».

Εξάλλου, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε πως η Συνεργασία ζητά την αναστολή όλων των εκποιήσεων, ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα διατάγματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι η Συνεργασία πρότεινε τη λύση της επιδιαιτησίας, προκειμένου να συμφωνείται μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών το ακριβές υπόλοιπο ενός ΜΕΔ, ενώ υπάρχει και πρόταση όπως αυτό να γίνεται με απόφαση Δικαστηρίου.

«Στόχος είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή και με τους δύο μαζί να ξεπεραστεί πού είναι το αποδεκτό ποσό το οποίο οφείλει ο κόσμος ιδιαίτερα μετά τις απαράδεκτες καταχρηστικές ρήτρες για τις οποίες βγήκε η πρώτη απόφαση από Δικαστήριο και αναμένουμε τα διατάγματα του Δικαστή τα οποία θα είναι καθοριστικά για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης είπε πως το κίνημα έχει ζητήσει την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου και να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής των δανειοληπτών στο Δικαστήριο κατά της διαδικασίας εκποίησης.

Είναι άμεση η ανάγκη να διορθωθεί αυτή η αδικία και η νομοθεσία που έχει ψηφίσει ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΔΗΚΟ να αλλάξει άμεσα, είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι θα συμμετέχουν στην ad hoc επιτροπή, με στόχο πριν τις εκλογές να επιτευχθεί λύση σε δύο ζητήματα, την αναστολή των εκποιήσεων και τη συμπερίληψη σε αυτό το μέτρο και άλλων περιπτώσεων, όπως οι αγροτικές περιουσίες, και δεύτερο να επανέλθει το νομικό καθεστώς όπως ήταν πριν την τροποποίηση του 2018, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στο Δικαστήριο και να παγώνουν τη διαδικασία μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημα τους για επιβεβαίωση του χρέους.

«Μας έχουν δώσει ελπίδες από την πλευρά της Κυβέρνησης και της ΚΤΚ ότι αυτά τα δύο θέματα μπορούν να συζητηθούν», είπε.

Send this to a friend