Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μείωση ελλείματος 11 εκατομμύριων την τελευταία τετραετία στο Δήμο Λάρνακας
Μείωση ελλείματος 11 εκατομμύριων την τελευταία τετραετία στο Δήμο Λάρνακας

Μείωση ελλείματος 11 εκατομμύριων την τελευταία τετραετία στο Δήμο Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από το ενάμισι εκατομμύριο, στις 600 χιλιάδες… Μείωση 57% παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις εισπράξεις του Δήμου Λάρνακας από την ενοικίαση ομπρελών και ξαπλώστρων στις οργανωμένες παραλίες της πόλης.

Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από τον κορωνοϊό, τα έσοδα του δήμου από τις παραλίες ήταν κατά μέσο όρο το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Το καλοκαίρι του 2020, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, τα χρήματα που εισέρευσαν στα δημοτικά ταμεία από τις ενοικιάσεις ομπρελών και κρεβατιών έφθασαν τις 643 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, λιγότερα από τα μισά έσοδα των προηγούμενων χρόνων. Όσον αφορά τον φόρο θεάματος από κινηματογράφους, την τελευταία τριετία οι εισπράξεις κυμαίνονταν περίπου στις 90 χιλιάδες ετησίως, ωστόσο το 2020 το ποσό που εισπράχθηκε ήταν μόνο 18 χιλιάδες. Σημαντική ήταν και η μείωση στις εισπράξεις τελών διανυκτέρευσης από τα ξενοδοχεία της πόλης.

Ο δημοτικός ταμίας Αλέξανδρος Αναστασίου δήλωσε στο LarnakaOnline ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος Λάρνακας εισέπραττε κατά μέσο όρο γύρω στις 140 χιλιάδες ευρώ ετησίως από τα τέλη διανυκτερεύσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες. Την περασμένη χρονιά, όμως, μόλις που κατάφερε να εισπράξει τέλη ύψους 35 χιλιάδων.

«Να σημειωθεί, ότι μέρος αυτών των εισπράξεων προήλθαν από τουρίστες, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν εγκλωβιστεί στα ξενοδοχεία τους τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία και δεν μπόρεσαν ν’ αναχωρήσουν άμεσα για τις χώρες τους», σημείωσε ο κ.Αναστασίου.

Περαιτέρω, ο Δημοτικός Ταμίας Λάρνακας ανέφερε ότι όταν το νυν δημοτικό συμβούλιο ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2017, το σύνολο των εσόδων του δήμου ήταν 19 εκατομμύρια, 320 χιλιάδες. Μέχρι το τέλος του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία, ο δήμος κατάφερε να αυξήσει τα συνολικά του έσοδα στα 22 εκατομμύρια, 745 χιλιάδες και παράλληλα ν’ αυξήσει το πλεόνασμά του (δηλαδή το καθαρό κέρδος) από 296 χιλιάδες, σε ένα εκατομμύριο, 995 χιλιάδες!

«Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως το αρνητικό αποθεματικό που είχε ο δήμος μας το 2016, γύρω στα 20 εκατομμύρια, σήμερα έχει μειωθεί στα εννέα εκατομμύρια, παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση της τάξης των 11 εκατομμυρίων την τελευταία τετραετία. Ένας από τους βασικότερους λόγους της μείωσης του ελλείματος είναι η υιοθέτηση της μηχανογράφησης στις παραλίες, στο τμήμα Φόρων, στο υγειονομείο και στο τμήμα Καθαριότητας, ενώ παράλληλα ο δήμος επένδυσε σε διάφορες μελέτες που διενεργήθηκαν από ελεγκτικούς οίκους, των οποίων οι εισηγήσεις έχουν υιοθετηθεί, σε συνδυασμό με τις νέες ιδέες που πρότεινε το οικονομικό τμήμα του δήμου, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την ολομέλεια του συμβουλίου», συμπλήρωσε ο Α. Αναστασίου.

Send this to a friend