Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Σπουδάζετε; Άνοιξαν οι αιτήσεις για χορηγία και επιδόματα
Σπουδάζετε; Άνοιξαν οι αιτήσεις για χορηγία και επιδόματα

Σπουδάζετε; Άνοιξαν οι αιτήσεις για χορηγία και επιδόματα

Η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) πληροφορεί το κοινό ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΝ η αίτηση για παραχώρηση Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας (χορηγία και επιδόματα) για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Τονίζεται ότι, παρόλο που με βάση τον Περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο 2015 έως 2020 οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, αποφάσισε όπως παρατείνει την προθεσμία υποβολής της αίτησης μέχρι και την 29η Απριλίου 2021.

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής της αίτησης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

(α) Η παραλαβή των αιτήσεων θα γίνεται ΜΟΝΟ από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα του Πολίτη (ΚΕΠΟ) που στεγάζονται στα Κεντρικά Επαρχιακά Ταχυδρομεία.

(β) Τα έντυπα αιτήσεων για την κρατική φοιτητική μέριμνα είναι διαθέσιμα ΜΟΝΟ μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΠΑΝ. Δεδομένου ότι τα ΚΕΠ και ΚΕΠΟ δεν έχουν στη διάθεσή τους έντυπα αιτήσεων, οι πολίτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα σχετικά έντυπα αίτησης προτού προσέλθουν στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ.

(γ) Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από τα ΚΕΠ και ΚΕΠΟ χωρίς να προβαίνουν σε οποιοδήποτε έλεγχο. Εάν υπάρξει ανάγκη προσκόμισης οποιωνδήποτε πρόσθετων δικαιολογητικών/βεβαιώσεων, οι αιτητές θα λαμβάνουν ενημέρωση από την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας

Tι ισχύει αναλυτικά 

Η φοιτητική χορηγία δίνεται σε φοιτητές βάσει περιουσιακών, εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

1/ Εισοδηματικά κριτήρια:
Για να δικαιούσαι τη φοιτητική χορηγία το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας σου δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ) όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ), κατά €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

2/ Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων σου δεν πρέπει να υπερβαίνει το €1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ). Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη:

  • τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας σε τρέχουσες τιμές (π.χ. καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) και
  • η ακίνητη ιδιοκτησία της οικογένειας σε τιμές 1.1.2013, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί από το κτηματολόγιο του κράτους.

Ύψος φοιτητικής χορηγίας

Πότε δικαιούσαι επιπλέον χρήματα

Στην περίπτωση που καταβάλλονται δίδακτρα στο ίδρυμα που επέλεξες να σπουδάσεις, η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας σου προσφέρει μέχρι και 855 ευρώ ετησίως αν ισχύουν τα πιο κάτω:

1/ Τα δίδακτρα που έχεις καταβάλει στο Ίδρυμα Σπουδών σου ξεπερνούν τα 1.710 ευρώ μέχρι την ημερομηνία που καταθέτεις την αίτηση. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη ή σχετικό έγγραφο από τη Σχολή σου.

2/ Αν οι σπουδές σου είναι part time θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι το ποσό αυτό θα διαιρεθεί και θα κατατεθεί σε εσένα ανάλογα με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων ή άλλων μονάδων μέτρησης σπουδών, αφού συμπληρώσεις το πρώτο εξάμηνο.

Δηλαδή, αν δικαιούσαι τα €855, που είναι το μεγαλύτερο ποσό, βάσει των κριτηρίων, αλλά η σπουδή σου για ένα μεταπτυχιακό του ενός έτους, θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, θα πάρεις για κάθε χρόνο €427,5.

Τα επιδόματα επιχορηγούνται ως εξής

Επίδομα στέγασης – €1,800

  •  Για διεκδίκηση του επιδόματος στέγασης υπολογίζεται η απόσταση προσωρινής διαμονής του φοιτητή (η οποία πρέπει να βρίσκεται κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτά) από τη μόνιμη κατοικία του, να απέχει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα.
  • Παραχωρείται μόνο για τους μήνες του ακαδημαϊκού έτους για τους οποίους ο φοιτητής κατέβαλλε το σχετικό μηνιαίο ενοίκιο και οι οποίοι αναγράφονται και στο ενοικιαστήριο έγγραφο, με μέγιστη επιχορήγηση 12 μηνών. Το επίδομα στέγασης υπολογίζεται ανά μήνα. Σε περίπτωση που το ύψος του μηνιαίου ενοικίου που καταβάλλει ο φοιτητής είναι μικρότερο των 150 ευρώ θα παραχωρείται ως επίδομα στέγασης ποσό ίσο με το ύψος του μηνιαίου ενοικίου που κατέβαλλε ο φοιτητής κατά τους μήνες του ακαδημαϊκού έτους που ενοικίαζε.
  • Το ύψος του επιδόματος στέγασης για τους δικαιούχους πρόσφυγες φοιτητές θα συναθροίζεται με το ποσό της επιδότησης ενοικίου που δικαιούνται οι πρόσφυγες φοιτητές από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, έτσι ώστε το συνολικό μηνιαίο ποσό που θα καταβάλλεται να μην ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Επίδομα σίτισης – €1,092

Όσοι φοιτητές είχαν δικαίωμα να λάβουν κουπόνια σίτισης από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και τις Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 δεν έχουν δικαίωμα διεκδίκησης του επιδόματος σίτισης

Επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων – μέχρι €300

Εφόσον ανακοινωθούν οι δικαιούχοι, για την εξασφάλιση του επιδόματος για την αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων, οι αιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπες ονομαστικές αποδείξεις αγοράς (στο όνομα του φοιτητή ή του γονέα) στις οποίες θα αναφέρονται και τα βιβλία που έχουν αγοραστεί, με ημερομηνία αγοράς και πληρωμής από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι την 31η Αυγούστου 2019. Η δαπάνη δεν θα ξεπερνά τα €300 για την αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων.

Επίδομα αγοράς ή αναβάθμισης ηλεκτρονικού υπολογιστή – μέχρι €500

Προτίμηση για Η/Υ μπορούν να σημειώσουν μόνο φοιτητές που βρίσκονται στο πρώτο έτος σπουδών. Εφόσον ανακοινωθούν οι δικαιούχοι για την εξασφάλιση του επιδόματος για την αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι αιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπες ονομαστικές αποδείξεις αγοράς (στο όνομα του φοιτητή ή του γονέα) με ημερομηνία αγοράς και πληρωμής από την 1η Ιουλίου 2018 μέχρι και 15 ημέρες μετά την δημοσίευση του καταλόγου των φοιτητικών επιδομάτων. Νοείται ότι η συνολική δαπάνη δε θα ξεπερνά τα €500 για την αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Μοριοδότηση

Δικαίωμα διεκδίκησης φοιτητικών επιδομάτων έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €39.000,00 (τριάντα εννέα χιλιάδες ευρώ), όταν αυτή έχει μέχρι και δύο τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 (πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ) κατά €3.000 (τρεις χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

Η μοριοδότηση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας των αιτητών γίνεται με βάση το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας. Για τον καθορισμό του κατά κεφαλήν ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος, υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα και διαιρείται με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας (αιτητής/τρια, σύζυγος, εξαρτώμενα τέκνα) όπως, όλα τα πιο πάνω ορίζονται στον περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο του 2015.

Δείτε πως θα συνυπολογίσετε τα μόρια σας για το οικογενειακό εισόδημα:

Κοινωνικά Κριτήρια

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά προβλήματα/προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή/και η οικογένειά του, νοουμένου ότι επισυνάπτονται όλα τα σχετικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις. Σημειώνεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη και κατά πόσο ο φοιτητής προέρχεται από οικογένεια με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω προβλήματα, που συγκεντρώνουν τα ακόλουθα μόρια βαθμολογίας το καθένα, σε κλίμακα 1-10 μορίων:

Send this to a friend