Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνέντευξη Ντίνου Σκεπαρνίδη: Η πολιτική έχει ταυτιστεί με το ρουσφέτι και την κουμπαροκρατία
Συνέντευξη Ντίνου Σκεπαρνίδη: Η πολιτική έχει ταυτιστεί με το ρουσφέτι και την κουμπαροκρατία

Συνέντευξη Ντίνου Σκεπαρνίδη: Η πολιτική έχει ταυτιστεί με το ρουσφέτι και την κουμπαροκρατία

O Κωνσταντίνος Σκεπαρνίδης γεννήθηκε το 1971 και είναι απόφοιτος του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο 1989-1992έκτοτε με συνεχή κατάρτιση διαμέσου  μεταπτυχιακών προγραμμάτων και σεμιναρίων περιλαμβανομένου της εξειδίκευσης στις εσωτερικές υπηρεσίες  προστασίας και πρόληψης ΕΣΥΠΠ.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών (Σ.Ε.Α.Π) ,μετεκπαίδευση και ολοκλήρωση θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και έκτοτε με συνεχή υπηρεσία ως έφεδρος αξιωματικός του Ναυτικού.

Το 1994 έλαβε το πρώτο βραβείο στις Παγκύπριες εξετάσεις Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου. Την διετία 1993-1994 εργάσθηκε ως Ασφαλιστικός Αντιπρόσωπος στην εταιρεία Eurolife. Την διετία 1994-1995 εργάσθηκε ως Πολιτικός Μηχανικός στο τμήμα προσφορών της εργοληπτικής εταιρείας Αδελφοί Ιακώβου, ενώ από τo 1995 εργάζεται στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας αποκτώντας εικοσαετή και πλέον πείρα στην επίβλεψη και διαχείριση συμβολαίων αποχετεύσεων και όμβριων υδάτων.

Παράλληλα, διορίστηκε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ημικρατικού Οργανισμού (Αρχή Κρατικών Εκθέσεων 2013-2015) ενώ έχει αδιάλειπτη συμμετοχή σε πληθώρα κοινωνικών, φιλανθρωπικών και αθλητικών συνόλων μεταξύ των οποίων και το σωματείο ΑΕΚ Λάρνακας του οποίου είναι μέλος (πατέρας του ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΕΠΑ Γεώργιος (Κόκος) Σκεπαρνίδης ).

Πολιτική παιδεία &παρουσία

– Μέλος της φοιτητικής οργάνωσης Αναγέννησης 1989-1992

– Μέλος& Εκπρόσωπος Τύπου  & Διαφώτισης της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος Λ/κας 1993-2006

– Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας από το 2006

– Αντιπρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας 2014-2018

– Εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2014

– Διετέλεσε μέλος της δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής (Εφετείο) του Δημοκρατικού Κόμματος 2014-2018

-Εν ενεργεία, εκλεγμένος (από το 2018), Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας

-Εν ενεργεία (από το 2018) μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα των πολιτών της Λάρνακας ;

Η ύπαρξη και διαιώνιση προβλημάτων πηγάζουν από την λανθασμένη νοοτροπία που εμφυτεύτηκε διαχρονικά στο υποσυνείδητο των συμπολιτών μας, γεγονός που αναλώνει την ενέργεια αποκλειστικά στην έκφραση διαμαρτυρίας αλλά όχι στην δυναμική και καταλυτική διεκδίκηση της επίλυσης.

Και θεωρώ προκλητικά αδιανόητο η πόλη των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων συνεχούς κατοίκισης και ιστορίας ,με τον μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα, ο σημαντικότερος συγκοινωνιακός κόμβος, με λιμάνι, μαρίνα ,κτισμένη  σε ένα προνομιακό και ειδυλλιακό κόλπο με χιλιόμετρα πανέμορφης αμμουδιάς, περιτριγυρισμένη με απίστευτης ομορφιάς λίμνες και αλυκές, με γραφικές παλαιές γειτονιές και σοκάκια, αμάλγαμα του σύγχρονου με το κλασσικό, με τον μοναδικό και περίλαμπρο εκκλησιαστικό ναό του Αγίου Λαζάρου, η πόλη που προκαλεί με τα κάλλη της, τολμώ να πω την ζήλεια, να μην μπορεί να προσελκύσει τα ανάλογα ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις.

Ομολογώ ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξαν μικρές αλλά σταθερές και ελπιδοφόρες προσπάθειες απαλλαγής από την συγκεκριμένη νοοτροπία και αυτό ίσως να οφείλεται στην σταδιακή ανάληψή των ινίων από ανθρώπους της νέας γενεάς.

Η καθημερινή επαφή με τον κόσμο της Λάρνακας, μου επιτρέπει τις συγκρίσεις, από τις οποίες απορρέει η προσωπική διαπίστωση  ότι τα νοικοκυριά της πόλης και επαρχίας έχουν συγκριτικά το χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης στην Κύπρο. Το τί επιβάλλεται να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα των πολίτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αδυναμία δημιουργίας και επιβίωσης νέων επιχειρήσεων, τις ανύπαρκτες ευκαιρίες εργοδότησης παράλληλα με τους εξευτελιστικούς μισθούς στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας είναι πλήρως εξαρτώμενα και αλληλένδετα με τους δείκτες ανάπτυξης και βιωσιμότητας της πόλης. Η Λάρνακα εδώ και χρόνια σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου πάσχει από αδυναμία εξεύρεσης αξιόλογων εξωγενών επενδυτικών πόρων, γεγονός που πρέπει επιτέλους να επιφορτιστεί με τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις της η πολιτική ελίτ της πόλης.

Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών οι οποίες θεωρώ ότι είναι εδώ και δεκαετίες ότι χειρότερο για την εικόνα, ανάπτυξη και ασφάλεια, παράλληλα με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του δρόμου Λάρνακας- Δεκέλειας θα δημιουργήσει ευοίωνες προοπτικές και πιστεύω θα εκτοξεύσει την οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθούν άμεσα τρόποι υλοποίησης της σύνδεσης της περιοχής Μακένζυ με την ακτογραμμή προς φάρο Περβολιών. Η αξιοποίηση όλου του μήκους του κόλπου της Λάρνακας είναι μείζον θέμα.

Όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι αρκετά προβλήματα χρήζουν επίλυσης, επιγραμματικά θα αναφέρω την απουσία αξιόλογων και λειτουργικών όσον αφορά αριθμό και έκταση πάρκων και χώρων πρασίνου, την αναγκαιότητα μετακίνησης εγκαταστάσεων που προκαλούν ανασφάλεια, ρύπους και οχληρία υποβαθμίζοντας  με οποιοδήποτε τρόπο την ποιότητα ζωής, την επιβολή ξεχωριστού και καλόγουστου χαρακτήρα στις προσόψεις των κτηρίων στις περιοχές της παλαιάς πόλης που να αναδεικνύουν την ιστορία την κουλτούρα και τον πολιτισμό με ταυτόχρονη αναπαλαίωση και προβολή των παλαιών και διατηρητέων κτηρίων, πιο οργανωμένη ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αναβάθμιση του μουσείου, επιπλέον σεβασμός και αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και ευρημάτων και πολλά άλλα. Η Λάρνακα έχει όλα τα προσόντα να γίνει ο αριθμός ένα τουριστικός προορισμός της Κύπρου.

Επιπλέον πρέπει όλοι να κατανοήσουμε και να ασκήσουμε συντονισμένες πιέσεις ότι πόλη χωρίς πανεπιστημιακή σχολή δεν μπορεί να αγναντεύει με αισιοδοξία τον μέλλον. Ο Φοιτητικός κόσμος και τα παρελκόμενα του είναι το Α και το Ω, η ζωοδόχος πηγή μια πόλης.

Πως βλέπετε την μάχη των βουλευτικών εκλογών ;

Επιθυμία όλων όσων ασχολούνται με την πολιτική  είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα των οικείων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Οι δικές μου εκτιμήσεις είναι ότι αυτές οι εκλογές εμπεριέχουν ίσως την μεγαλύτερη απαξίωση που γνώρισε ποτέ η πολιτική ζωή του τόπου. Είναι φυσικά συνήθης πρακτική τα ατοπήματα ορισμένων να χρεώνονται σε όλους. Θεωρώ ότι η παρούσα διακυβέρνηση με τα άνευ προηγουμένου ολισθήματα έχει κατεβάσει τον πήχη της αξιοπιστίας και έχει στιγματίσει τον όρο πολιτικός σε τέτοιο βαθμό που θα στοιχειώνει το υποσυνείδητο του ψηφοφόρου για πολλά χρόνια. Όσον αφορά το Δημοκρατικό κόμμα με ειλικρίνεια καταθέτω την διαπίστωση ότι η ορθή και υπεύθυνη, πιστεύω, πορεία σε Εθνικό, Οικονομία αλλά και η ακλόνητη στάση που μας καθιέρωσε ως πρωτεργάτες και σημαιοφόρους της εκστρατείας εξάλειψης της διαφθοράς ενεργοποίησε ξανά χαμένους δεσμούς και μας έφερε πιο κοντά στον αγνό και έντιμο ψηφοφόρο. Η πλειοψηφία της κοινωνίας  έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Δημοκρατικού κόμματος και αυτό θα διαφανεί στις επόμενες εκλογές στις οποίες παρόλες τις επιθέσεις και τα αντάρτικα χάριν προσωπικών φιλοδοξιών, επιβεβαιώνοντας το “ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος “, το κόμμα θα βγει πέραν πάσης αμφιβολίας ενισχυμένο. Το νιώθω έντονα στις καθημερινές μου επαφές, νέοι άνθρωποι ανέντακτοι, αλλά ακόμη και προερχόμενοι από άλλους πολιτικούς χώρους συντάσσονται με την γραμμή και τα πιστεύω μας.

Πιστεύετε ότι τα σκάνδαλα και η διαφθορά ωθούν τον κόσμο να στρέψει την πλάτη του στην πολιτική;

Όπως προανάφερα είναι φυσικό να δαιμονοποιείται η πολιτική για τα διάφορα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Η Ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την ανικανότητα διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων, η έλλειψη αξιοπιστίας στις αποφάσεις και η αίσθηση έλλειψης ευνομίας προκαλούν την αποστροφή από την πολιτική και κατά προέκταση από τους εκπροσώπους της. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας , βάσει τελευταίων δημοσκοπήσεων, το μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση όσον αφορά το δίδυμο διαπλοκή -διαφθορά βρίσκεται στο πρωτόγνωρο 90%, και η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του ΠΤΔ βρίσκεται κάτω από το 30%.Η πολιτική έχει ταυτιστεί στις πλείστες περιπτώσεις, όχι αδίκως, με την διαφθορά την έλλειψη αξιοκρατίας το ρουσφέτι και την κουμπαροκρατία. Η απουσία εμπιστοσύνης είναι εδώ και χρόνια ριζωμένη στην συνείδηση των πολιτών, την τελευταία πενταετία όμως βρίσκεται στην κορύφωση της. Είναι ελπιδοφόρο ότι παρόλες τις απογοητεύσεις ένας μεγάλος αριθμός πολιτών με γνώμονα την αλλαγή και την απαλλαγή από τα βαρίδια και τα λάθη του παρελθόντος ρίχνεται στην αρένα της πολιτικής, δηλαδή ουδέν κακόν αμιγές καλού. Πάντως είναι βέβαιο ότι απαιτείται εκ θεμελίων αναβάθμιση και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Τι θα έπρεπε να αλλάξει στην πολιτική ζωή του τόπου;

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η πολιτική ζωή είναι ένας μικρόκοσμος ,ένας καθρέφτης της ιδίας της κοινωνίας μας. Οι πολιτικοί βρίσκονται στο προσκήνιο γιατί εκλέγονται από εμάς, δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Αυτοί που καθιέρωσαν την διαφθορά ως τρόπο ζωής , αυτοί που καταρράκωσαν τους θεσμούς διορίζοντας  ανεπαρκείς και ανίκανους , αυτοί που εξαφάνισαν δια μαγείας την άλλοτε κραταιά μεσαία τάξη, αυτοί που υποχρέωσαν ένα μέρος του πληθυσμού μας να ζει με τα ψίχουλά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενώ παράλληλα οι ίδιοι μεταφέρουν εκατομμύρια σε φορολογικούς παράδεισους, είναι οι από εμάς εκλεγμένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας μας. Άρα ευθύνες έχουμε όλοι, τις περισσότερες ευθύνες εννοείται έχουν αυτοί που απέχουν από τα πάντα ,οι θιασώτες του καναπέ, μη καταθέτοντας είτε την άποψη είτε την προτίμηση είτε έστω την διαμαρτυρία τους.

Υπάρχουν ικανοί, ταλαντούχοι, τίμιοι με όραμα πολιτικοί. Υπάρχουν αυτοί που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το εγώ για χάριν του εμείς. Υπάρχουν αυτοί που μακροχρόνια θα καταφέρουν με τα πεπραγμένα τους να καθαρίσουν τον όρο πολιτικός. Και λέω μακροχρόνια γιατί η κοινωνία της Κύπρου δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας ώστε να αποδεχθεί την άμεση εκκαθάριση. Η κοινωνία των πολιτών όμως οφείλει πρώτα από όλα να αρχίσει να κρίνει και να αναδεικνύει τους πολιτικούς με τον φακό της προοπτικής και όχι της εξυπηρέτησης.

Όπως σοφά έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “Σύν Αθηνά και χείρα κίνει”

Ποιοι οι στόχοι σας ως άνθρωπος που εμπλέκεται στα κοινά για την πόλη της Λάρνακας ;

Η εμπλοκή στα κοινά και τα βιώματα που απέκτησα διάμεσου της επαφής μου με τον κόσμο χάραξαν βαθιά στην αντίληψη μου ότι τα πάντα ρεί και μακροχρόνιοι στόχοι είναι απλά κάστρα κτισμένα στην άμμο. Είμαι ικανοποιημένος όταν καθημερινά με την ολοκλήρωση και την ανασκόπηση του εικοσιτετράωρου διαπιστώνω ότι τοποθέτησα με τις ενέργειες μου έστω και ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο αυτό οικοδόμημα που λέγεται ευημερία των πολιτών. Όσον αφορά την Λάρνακα, όνειρο και απώτερος στόχος καταθέτοντας το άπαν των δυνάμεων μου είναι μια πόλη που σέβεται τους κατοίκους της, μια πόλη που δεν φοβάται τις προκλήσεις αλλά ούτε και τις συγκρίσεις ,που αναζητά και στηρίζει την διαφορετικότητα, μια πόλη ζωντανή φωτεινή και ευημερούσα. Όσον αφορά προσωπικούς στόχους ο καθένας μας κρίνεται και αναγνωρίζεται από τα πεπραγμένα του και είμαστε στη διάθεση της κοινωνίας, αυτή αποφασίζει αν και πως θα μας αξιοποιήσει.

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Send this to a friend