Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο εδώλιο προπονητής στίβου – Πρώτες διώξεις για κακοποίηση
Στο εδώλιο προπονητής στίβου – Πρώτες διώξεις για κακοποίηση

Στο εδώλιο προπονητής στίβου – Πρώτες διώξεις για κακοποίηση

Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα πέφτουν οι πρώτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες παρόμοιας φύσης στον τόπο μας. Οι Αρχές διερευνούν αρκετές υποθέσεις αυτή τη στιγμή, ωστόσο καμιά καταγγελία από τον χώρο του πολιτισμού δεν υποβλήθηκε ακόμα επίσημα. Με χθεσινό tweet του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης γνωστοποίησε ότι «δόθηκαν σήμερα οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα προς την Αστυνομία για άμεση καταχώρηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο σε σχέση με καταγγελίες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα». Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά σε τέσσερις καταγγελίες γυναικών αθλητριών του στίβου που στρέφονταν κατά του πρώην προπονητή τους, υπόθεση που διερευνήθηκε από το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε για τέτοιες υποθέσεις στο Αρχηγείο Αστυνομίας και αφορούσε τη Λάρνακα. Τα κατ’ ισχυρισμόν αδικήματα έγιναν προ αρκετών ετών. 

Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία την περασμένη βδομάδα μαζί με τον φάκελο της καταγγελίας από πρώην καλαθοσφαιρίστρια και στρεφόταν εναντίον του προπονητή της. Η περίπτωση αυτή ερευνήθηκε και παλαιότερα χωρίς να εντοπιστεί επαρκής μαρτυρία, ωστόσο προέκυψε νέα μαρτυρία, σύμφωνα με τους οικείους της. Η υπόθεση μελετάται και σύντομα θα ληφθεί απόφαση.

Στον δρόμο για τη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται άλλες δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά την καταγγελία της αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου η οποία «σκάλωσε» στη λήψη μιας κατάθεσης από μια υπηρεσία και στη συνέχεια να συμπληρωθεί ο φάκελος. Επίσης υπό διερεύνηση είναι και η καταγγελία 32χρονης που στρέφεται κατά πολιτευτή (πρώην βουλευτή και Ευρωβουλευτή) σύμφωνα με την οποία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε άσεμνη επίθεση στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες. Εντός των επόμενων ημερών θα κληθεί να καταθέσει και ο καταγγελλόμενος και η υπόθεση να διαβιβαστεί για οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία.

Στο ειδικό κλιμάκιο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εξετάζεται καταγγελία γυναίκας που αφορά πρώην μητροπολίτη για βιασμό της μετά που τη νάρκωσε. Η γυναίκα είχε προβεί σε δημόσια καταγγελία μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, το 2011. Δεύτερη γυναίκα που κατάγγειλε δημόσια ότι είχε υποστεί τα ίδια από τον ίδιο ιερωμένο σε ηλικία 16 ετών, προσεγγίστηκε από τους ανακριτές αλλά στο παρόν στάδιο δεν επιθυμεί να προχωρήσει με γραπτή καταγγελία.

Ενώπιον της Αστυνομίας, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αγγίζουν και άλλους τομείς, με τις υποθέσεις να έχουν ξεπεράσει τις δέκα.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσέλθουν στην Αστυνομία και να προβούν σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκαν στον χώρο εργασίας τους κυρίως, γι’ αυτό και συστάθηκαν ειδικά κλιμάκια από την περασμένη βδομάδα σε όλες τις επαρχίες. Τα εν λόγω κλιμάκια επανδρώνονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία διερευνούν τις εν λόγω υποθέσεις με κάθε σοβαρότητα, ώστε να αντιληφθούν όλα τα πρόσωπα που θέλουν να αποταθούν στην Αστυνομία ότι θα υπάρξει σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι υποθέσεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και γιατρός στο εδώλιο για παρενόχληση

Αρχές Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, σε σχέση με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από ιατρό σε ασθενή. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, η υπόθεση ήρθε χθες στο φως το περασμένο καλοκαίρι από ασθενή, η οποία κατηγορεί γιατρό στη Λευκωσία, για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια ανάνηψης από επέμβαση.

Η συγκεκριμένη καταγγελία έγινε σε τοπικό αστυνομικό σταθμό τον Αύγουστο του 2020, σημειώνοντας ότι η καταγγελία διερευνήθηκε από την Αστυνομία και καταχωρίστηκε ενώπιον δικαστηρίου για εκδίκαση. Όμως υπήρξε εμπλοκή, καθότι η ιδιωτική εταιρεία που επιδίδει τις κλήσεις δεν τον εντόπιζε. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναγκαστικά η υπόθεση αποσύρθηκε από το δικαστήριο, με τις κλήσεις να επιστρέφουν στην Αστυνομία. Το αξιοπερίεργο είναι πώς δεν εντοπίστηκε ένας γιατρός συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου που ασκούσε το επάγγελμά του. Μετά από ενέργειες της Αστυνομίας, αυτός εντοπίστηκε και έτσι η υπόθεση επανακαταχωρίστηκε στο δικαστήριο, με τη διαδικασία να ξεκινά αρχές του Μάρτη.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος γιατρός βαρύνεται με προηγούμενη καταδίκη για υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον 19χρονης υπαλλήλου του ιατρικού κέντρου στο οποίο εργαζόταν και ο ίδιος. Τότε το Δικαστήριο (2015) έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον γιατρό καταδικάζοντας τον σε βαρύ πρόστιμο οκτώ χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση αυτή έχει παραγραφεί αφού το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης διαπράχθηκε το 2011 και επιβλήθηκε πρόστιμο.

Aπώλεια άδειας άσκησης της ιατρικής

Η τεκμηρίωση των καταγγελιών για σεξουαλική βία, συνεπάγεται απώλεια άδειας άσκησης της ιατρικής, τόνισε χθες στο ραδιόφωνο του «Active», ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Αναστασιάδης, μιλώντας σε σχέση με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από ιατρό σε ασθενή, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, ο δρ Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «βασικό στοιχείο για την κάθε καταγγελία είναι η επαρκής στοιχειοθέτηση», γιατί, όπως τόνισε, «ο ΠΙΣ έχει λάβει μέχρι σήμερα πάρα πολλά παράπονα και καταγγελίες κατά ιατρών, τα οποία δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένα».

Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει ότι «θα αναμένει την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων και της ενδεχόμενης ποινικής υπόθεσης εναντίον του μέλους του και αναλόγως της εξέλιξης, θα ακολουθήσει όλες τις δέουσες διαδικασίες».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα όσα δημοσιεύτηκαν σε σχέση με προηγούμενη καταδίκη του συγκεκριμένου γιατρού για άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση, ο ΠΙΣ σημειώνει ότι, «δεν ετέθη ενώπιον του η καταδικαστική απόφαση».

«Δυστυχώς, η προηγούμενη καταδικαστική απόφαση εναντίον του γιατρού δεν ετέθη εις γνώση του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ)», αναφέρει συγκεκριμένα και σημειώνει ότι «το θέμα θα απασχολήσει άμεσα τα θεσμικά όργανα του ΠΙΣ, προκειμένου να ακολουθηθούν οι σχετικές πρόνοιες του νόμου».

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι  «παρακολουθώντας με προσοχή, θα αναμένει την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων και της ενδεχόμενης ποινικής υπόθεσης εναντίον του μέλους μας και αναλόγως της εξέλιξης, θα ακολουθήσει όλες τις δέουσες διαδικασίες».

Πηγή: philenews

Send this to a friend