Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχίζουν και πάλι οι ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου
Αρχίζουν και πάλι οι ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου

Αρχίζουν και πάλι οι ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να επαναρχίσουν οι ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, επί της οδού Κιλκίς, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Σ’ επιστολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων προς το Δήμο Λάρνακας σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης των γηπέδων του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης από το χώρο του αρχαίου λιμανιού στην καινούργια τοποθεσία παρά το πρώην κοινοτικό κέντρο της πόλης, ενημερώθηκε η γαλλική αρχαιολογική αποστολή σε σχέση με τη δυνατότητα να συνεχίσει τις ανασκαφές της στον ιστορικό αυτό χώρο.

Ως εκ τούτου, η γαλλική αρχαιολογική αποστολή αιτήθηκε άδεια ανασκαφής για τον ερχόμενο Οκτώβριο και αναμένεται ότι οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν σε μία ανασκαφική περίοδο εντός του 2021.

Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το διαχειριστικό σχέδιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος για να καταστεί ασφαλής και φιλικός προς το κοινό θα πρέπει να γίνουν οι καθορισμένες διαδρομές για τους πεζούς και για τα ΑμεΑ, να τοποθετηθούν σημάνσεις για την κυκλοφορία των επισκεπτών καθώς και πληροφοριακές πινακίδες.

Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας προωθήθηκε μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για ανάδειξη και  ολοκλήρωση των ανασκαφών του αρχαίου λιμανιού καθώς και για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, με  βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Γαλλικής Πρεσβείας και το Δήμο Λάρνακας.

Η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου αποτελεί διαχρονικό αίτημα της πόλης της Λάρνακας, αφού το υπό αναφορά λιμάνι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της αρχαιότητας, που άνθισε κυρίως κατά την φοινικική περίοδο.

Για το ψηφιδωτό

—————————-

Στο μεταξύ, σ’ εξέλιξη βρίσκονται οι ανασκαφές στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στη Λάρνακα, όπου ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή.

Όπως πληροφορούμαστε, οι ανασκαφές διεξάγονται στο χώρο όπου βρισκόταν η εγκαταλελειμμένη κατοικία (κατεδαφίστηκε) που απαλλοτριώθηκε για τον σκοπό αυτό, στο υπέδαφος της οποίας επεκτείνεται το ψηφιδωτό. Εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έχει παρθεί η απόφαση όπως το ψηφιδωτό, που είναι σπάνιας αρχαιολογικής αξίας, διατηρηθεί στη θέση του και ως εκ τούτου το τμήμα έχει ήδη υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο Μεταφορών, η οποία προβλέπει όπως ολόκληρος ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό.

Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε επαφή με το Δήμο Λάρνακας, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις ως προς τη διέλευση των πεζών, αλλά και τον ομβρίων υδάτων, καθότι μετά την εξέλιξη αυτή η οδός Αγίου Νεοφύτου θα καταργηθεί ως δρόμος για οχήματα.

 

Send this to a friend