Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζωντανεύει η ιστορία στην οικία Ματτέϊ-Λέσχη Λάρνακας
Ζωντανεύει η ιστορία στην οικία Ματτέϊ-Λέσχη Λάρνακας

Ζωντανεύει η ιστορία στην οικία Ματτέϊ-Λέσχη Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημείο αναφοράς για τη Λάρνακα αποτελεί πλέον η αναπαλαιωμένη οικία Ματτέϊ (πρώην Λέσχη Λάρνακας), στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως, που θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα κτήρια στην Κύπρο. Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας και της τοπικής εταιρείας τουρισμού, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο θ’ αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτισμού και ταυτόχρονα ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς.

Το αναπαλαιωμένο κτήριο, που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη, θα λειτουργήσει μόλις κοπάσει η πανδημία, ως Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το έργο θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Λάρνακας, αλλά και την τουριστική εμπειρία ντόπιων και ξένων, αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν ζωντανά την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεχτική Λειβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Ως εκ τούτου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ανέλαβε, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, την κάλυψη μέρους των δαπανών για εξοπλισμό του νέου χώρου. Το κτήριο αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης. Γι’ αυτό  κρίθηκε χρήσιμη η δημιουργία μίνι ντοκιμαντέρ, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία της οικίας Ματτέϊ μέσω συνεντεύξεων από προσωπικότητες της Λάρνακας.

Μιλούν οι Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, διευθυντής του ιδρύματος Φ. Σταυρίδη – Αρχεία Λ/κας, Δημήτρης Πιερίδης, Λήδα Σανταμά και Αγγέλα Καιμακλιώτη. Στο ντοκιμαντέρ επεξηγείται σε ποιους ανήκε το σπίτι από τότε που κτίστηκε, δηλαδή το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, ενώ γίνεται αναφορά και στους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια Ματτέϊ. Η χρήση της οικίας με την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο το 1878 άλλαξε και μετατράπηκε σε λέσχη για δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, το γνωστό «English Club», ενώ αποτελούσε ταυτόχρονα και το «Σαλόνι» της τοπικής κοινωνίας. Στην αυλή λειτούργησε το πρώτο γήπεδο αντισφαίρισης στην Κύπρο.

 

Send this to a friend