Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καρούσος: «Το καλοκαίρι ανοίγει το μουσείο»
Καρούσος: «Το καλοκαίρι ανοίγει το μουσείο»

Καρούσος: «Το καλοκαίρι ανοίγει το μουσείο»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, βάσει της νέας πολιτικής ελεύθερης εισόδου κι επέκτασης των ωραρίων λειτουργίας κατά τα Σαββατοκύριακα. Αυτό διαβεβαιώνει με γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, απαντώντας ουσιαστικά στον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Λάρνακα (μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του Larnakaonline) γύρω από το κλείσιμο, για περίπου τέσσερα χρόνια, του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης για σκοπούς ανακαινίσεων κι επεκτάσεων.

Μετά την επικριτική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα (25/1) ο Δήμος Λάρνακας για το θέμα, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και για εμπαιγμό προς την πόλη, χθες ο Γ. Καρούσος εξήγγειλε την επαναλειτουργία του μουσείου το ερχόμενο καλοκαίρι, καλώντας παράλληλα τις δημοτικές αρχές και την τοπική εταιρεία τουρισμού να προβάλουν και ν’ αξιοποιήσουν κατάλληλα το αναβαθμισμένο μουσείο, ούτως ώστε ν’ αυξηθεί η επισκεψιμότητα σ’ αυτό.

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν για ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει ότι ενώ αρχικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προχωρούσε σε μερική αναβάθμιση του μουσείου, ο ίδιος, μετά από επιτόπια επίσκεψη, έδωσε οδηγίες αντί για μερική αναβάθμιση, να γίνει πλήρης αναβάθμιση του μουσείου, για σκοπούς περαιτέρω ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου. Στο πλαίσιο της πλήρους αναβάθμισης λήφθηκε υπόψη και η ανάγκη προσθήκης νέων εκθεμάτων που ανακαλύφθηκαν στα πλαίσια ανασκαφών που έγιναν στη Λάρνακα (κυρίως για το αποχετευτικό).

Ως εκ τούτου, πέραν από τη δυτική πτέρυγα του μουσείου, το Τμ. Αρχαιοτήτων προχωρεί σε πλήρη αναβάθμιση και της ανατολικής πτέρυγας, έργο που δεν είχε προβλεφθεί στους αρχικούς προγραμματισμούς. Όπως σημειώνει ο κ.Καρούσος, η αναβάθμιση της ανατολικής πτέρυγας ακολουθεί νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη με σημαντικό αριθμό νέων εκθεμάτων που έχουν έλθει στο φως μετά τις πρόσφατες ανασκαφές στην επαρχία Λάρνακας. Η προσθήκη νέων εκθεμάτων αναπόφευκτα προϋποθέτει επιπρόσθετες χρονοβόρες εργασίες, που αφορούν κυρίως την συντήρησή τους. Ο Γ. Καρούσος ενημερώνει ότι το μουσείο επεκτάθηκε βάσει παρατηρήσεων αρμοδίων τμημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την προσβασιμότητα και τη θερμική επάρκεια του κτηρίου.

Send this to a friend