Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Συνταγή για την απόλυτη πορτοκαλόπιτα!
Συνταγή για την απόλυτη πορτοκαλόπιτα!

Συνταγή για την απόλυτη πορτοκαλόπιτα!

Όταν βλέπω πορτοκαλιά φορτωμένη δεν σκέφτομαι χυμούς. Το ξέρω ότι είναι  ντροπή που το λέω, αλλά το μόνο που σκέφτομαι είναι πορτοκαλόπιτες, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Συνεπής στην πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπω πορτοκάλια, θα σας πω για τη συγκεκριμένη πορτοκαλόπιτα. Η διαφορά της κρύβεται στα ολόκληρα βρασμένα και πολτοποιημένα πορτοκάλια της ζύμης και στις ελαφρώς ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού στην επιφάνεια του γλυκού που ψήνονται μαζί με την πίτα αφού προβραστούν μαζί με το σιρόπι. Τόσο πορτοκαλένια, τόσο αφράτη, τόσο πλούσια σε γεύση που θα γίνει κι η δική σου εμμονή…

Υλικά για ένα μικρό ταψί:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2 μικρά πορτοκάλια (τρυπημένα με μαχαίρι και βρασμένα)
4 αβγά
200γρ. ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
200γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (1 φλιτζάνι)
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600γρ. ζάχαρη
600ml νερό
2 πορτοκάλια μικρά
1 ξυλάκι κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε τα φύλλα μας στον πάγκο από την προηγούμενη να ξεραθούν. Αν δεν έχουμε το χρόνο, τα παίρνουμε ένα-ένα με τα δυο μας χέρια, τα τσαλακώνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στους 150ο C ίσα να πάρουν λίγο χρώμα κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Στο μεταξύ τρυπάμε με μαχαίρι τα 2 πορτοκάλια σε 2-3 σημεία και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Αφαιρούμε τις άκρες και κόβουμε τα πορτοκάλια κατά μήκος στη μέση και μετά κάθετα σε λεπτές φέτες. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά από την στιγμή που θα δημιουργηθεί βρασμός.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου μας στους 175οC στον αέρα.
  • Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στα 4, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  • Σε λεκανίτσα χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το αδιάλυτο εβαπορέ, το μπέικιν πάουντερ, τον πολτό των πορτοκαλιών και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παίρνουμε τα ξεραμένα φύλλα, τα σπάζουμε με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στη λεκάνη με το μίγμα μας. Ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί διαστ.: 25Χ35εκ. και αδειάζουμε μέσα το τελικό μείγμα. Στραγγίζουμε τις φέτες των πορτοκαλιών από το σιρόπι και τις τοποθετούμε πάνω από το γλυκό σε τρεις σειρές.
  • Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πορτοκαλόπιτα.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο, τη χαράζουμε και τη σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το σταδιακά λίγο-λίγο με κουτάλα. Όταν το απορροφήσει όλο και κρυώσει εντελώς, μόνο τότε κόβουμε την πίτα και τη σερβίρουμε σε μεγαλοπρεπή κομμάτια.

Πηγή: athensvoice.gr


Send this to a friend