Οι ΗΠΑ σε εσωστρέφεια και η Αν. Μεσόγειος σε αβεβαιότητα
Γράφει ο Πέτρος Ζαρούνας
Εκτίμηση μου είναι ότι οι ΗΠΑ υπό τον κ. Μπάιτεν το 2021 θα μπουν σε φάση εσωστρέφειας. Ο πρόεδρος Μπάιτεν είναι υποχρεωμένος σε πρώτη φάση να επιχειρήσει να επουλώσει τις εσωτερικές πληγές στους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ που δημιούργησε η διοίκηση Τράμπ οι οποίοι χρήζουν εκσυγχρονισμού.
Επίσης ενέργεια θα χρειαστεί να δοθεί στη προσπάθεια για επανένωση του βαθιά διχασμένου αμερικανικού λαού. Πληροφορίες φέρνουν τον Τράμπ να αρχίζει από τις 20 Ιανουαρίου ένα πόλεμο φθοράς του Μπάιτεν με αξιοποίηση των 74 εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε, μέρους του Ρεπουπλικανικού κόμματος, της οικονομικής του δύναμης αλλά και των ακροδεξιών ακτιβίστικων οργανώσεων όπως τα Proud Boys που εισήλθαν στο Καπιτώλιο. Επιπρόσθετα είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα για την ανάκαμψη της πληγείσας από τον κορονοιό αμερικανικής οικονομίας.
Στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής εκτιμώ πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επανέλθουν στην επεμβατική πολιτική των προηγούμενων προέδρων (πλην Τραμπ) και θα αποφύγουν μονομερείς δράσεις. Ειδικότερα στη περιοχή μας αναμένω να προσπαθήσουν να ξαναβάλουν σε λειτουργία την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, να συνδιαμορφώσουν με την ΕΕ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους κοινή πολιτική έναντι της Ρωσίας, να συνεχίσουν τη πολιτική συμφιλίωσης του Τραμπ ανάμεσα στους Άραβες και το Ισραήλ (συμφωνίες Αβραάμ) και τέλος να επιχειρήσουν να ξαναφέρουν κοντά στη Δύση την αυτονομημένη Τουρκία. Το τελευταίο θα οδηγήσει σε εντατικό διάλογο με τον Ερντογάν για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις (F-35, S-400, κυρώσεις CAATSA, Γκιουλέν κλπ).
Εκτιμώ επίσης πως θα έχουμε και ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών της Τουρκίας με Ελλάδα και τη ΚΔ σε συντονισμό με την ΕΕ. Αυτό όμως δεν θα σταματήσει τη συνέχιση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με Ελλάδα και τη ΚΔ σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανόμενου και εκείνου της ασφάλειας.
Με βάση τα πιο πάνω θεωρώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συνεχίζει να ευρίσκεται σε ρευστότητα και αστάθεια λόγω της αδυναμίας των ΗΠΑ να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά και να ανακόψουν την αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας. Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο εναποτίθενται σε μία πιο ενεργητική παρουσία της ΕΕ την οποία η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει ανάγκη για στήριξη της κλυδωνιζόμενης της οικονομίας.
ΚΔ και Ελλάδα θα πρέπει να εμπλακούν στην συνδιαμόρφωση της ειδικής σχέσης που η ΕΕ ετοιμάζεται να προτείνει στη Τουρκία στη θέση της εκλιπούσας ενταξιακής προοπτικής. Επιβάλλεται και μπορούμε να διασυνδέσουμε σημαντικά στοιχεία αυτής της ειδικής σχέσης με τη τουρκική αναθεωρητική συμπεριφορά σε Κύπρο, ΑΟΖ και Αιγαίο.
Πέτρος Ζαρούνας – Διεθνολόγος
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ Λάρνακας