Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Ποιοι δικαιούνται Επίδομα Ασθενείας λόγω κορωνοϊού
Ποιοι δικαιούνται Επίδομα Ασθενείας λόγω κορωνοϊού

Ποιοι δικαιούνται Επίδομα Ασθενείας λόγω κορωνοϊού

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα είτε γιατί αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είτε επειδή αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Κάτι που απασχολεί έντονα τα άτομα που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, είναι το κατά πόσον δικαιούνται ή όχι να λάβουν οποιοδήποτε επίδομα από το κράτος, για πόσες μέρες και σε ποιο ποσοστό επί των αποδοχών τους που λαμβάνουν.

Πέραν των πιο πάνω, αρκετοί δεν γνωρίζουν και ποιος πρέπει να υποβάλει την σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, εάν πρέπει να την υποβάλουν τα ίδια τα άτομα ή ο εργοδότης τους.

Προς απάντηση των πιο πάνω, η Brief επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ευαγγελία Γεωργιάδου.

Το επίδομα ασθενείας και οι προϋποθέσεις
Καταρχάς η κα Γεωργιάδου διευκρίνισε πως, «τα άτομα που τίθενται σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) είτε γιατί είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα είτε γιατί είναι επαφές κρούσματος, δικαιούνται να λάβουν επίδομα ασθενείας, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν σχετικό πιστοποιητικό είτε από τον Προσωπικό τους Ιατρό είτε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους».

Επίσης, συνέχισε, για να μπορούν αυτά τα άτομα να λάβουν επίδομα ασθενείας, θα πρέπει να πληρούν και τις προϋποθέσεις για πληρωμή του επιδόματος, δηλαδή να έχουν καταβάλει εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και να μην τους καταβάλει ο εργοδότησης τους οποιεσδήποτε αποδοχές (μισθό) για την περίοδο που θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό.

Για να καταστεί, όμως, κάποιος δικαιούχος του επιδόματος ασθενείας, πρόσθεσε η κα Γεωργιάδου, θα πρέπει απαραίτητα να υποβάλει σχετική αίτηση (ΕΔΩ το έντυπο της αίτησης) στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντός 21 ημερών από την ημέρα έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού-βεβαίωσης από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημειώνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί και μία μικρή παράταση εάν χρειαστεί.

Πέραν των πιο πάνω, συνέχισε, για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να μην λαμβάνει αποδοχές από τον εργοδότη του για το διάστημα που βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα είτε γιατί είναι κρούσμα είτε γιατί αποτελεί επαφή κρούσματος.

Ποιος υποβάλλει την αίτηση
Ερωτηθείσα ποιος πρέπει να υποβάλει την αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε πως η αίτηση υποβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά σε αυτή υπάρχει και σημείο που πρέπει να το συμπληρώσει ο εργοδότης τους.

Για πόσο διάστημα δικαιούται άδεια ασθενείας
Κληθείσα να πει για πόσο διάστημα δικαιούνται να λαμβάνουν επίδομα ασθενείας τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα, η κα Γεωργιάδου επεσήμανε πως, «το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται για τις ημέρες που απαιτούνται μέχρι την αποδέσμευση του προσώπου, με μέγιστο τους 6 μήνες, και νοουμένου ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει κάποιος εισφορές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Πόσες μέρες πληρώνονται και σε ποιο ποσοστό
Ερωτηθείσα για πόσες μέρες θα είναι δυνατή η πληρωμή επιδόματος ασθενείας, η κα Γεωργιάδου είπε πως για τους μισθωτούς πληρώνονται όλες οι ημέρες, πλην των τριών πρώτων, ενώ για τους αυτοεργοδοτούμενους δεν πληρώνονται οι πρώτες οκτώ μέρες.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνουν τα άτομα αυτά, τόνισε πως το επίδομα αντιστοιχεί στο 60% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας (ή του κλάσματος αυτής) που έχει σε πίστη του ο ασφαλισμένος στη βασική ασφάλισή του, ένα ποσοστό που αυξάνεται αναλόγως των δεδομένων της οικογένειας του αιτητή.

Αναλυτικότερα το πως καθορίζεται το εβδομαδιαίο ύψους του επιδόματος ασθενείας στον ακόλουθο πίνακα:

Προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων
Κληθείσα να πει πόσο διαρκεί η εξέταση των αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως, καταβάλλεται προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξέτασή τους, σημειώνοντας πως δίδεται προτεραιότητας στις εν λόγω αιτήσεις.

«Υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδομάτων γενικά λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης του Τμήματος, ωστόσο δίνεται προτεραιότητα στα θέματα κορωνοϊού», εξήγησε.

Διαφορετικό το Ειδικό Επίδομα Απουσίας
Κληθείσα, εξάλλου, να πει εάν είναι διαφορετικό το επίδομα ασθενείας για τις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ή στενών επαφών κρουσμάτων, από το Ειδικό Επίδομα Απουσίας που ανακοινώθηκε από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απάντησε καταφατικά.

Ειδικότερα και βάσει των όσων ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο (9/1) από την Υπουργό Εργασίας, η αίτηση για το Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία υποβάλλεται από εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εργοδοτούν εργαζόμενους, οι οποίοι εμπίπτουν στον κατάλογο των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID -19, οι οποίες έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας σε Δελτίο Τύπου ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2020 ή και σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρησή του και οι εν λόγω εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό από τον προσωπικό τους ιατρό ως προς τη φύση της ασθένειάς τους, σε ειδικό έντυπο που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης τους βεβαιώνει ότι ο εργοδοτούμενος δεν μπορεί λόγω της φύσης της εργασίας του να εργαστεί εξ’ αποστάσεως ή σε χώρο όπου δεν συναλλάττονται με το κοινό

Τονίζεται πως, όσοι εργοδότες συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τα Ειδικά Σχέδια που αφορούν στην περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι 31η Ιανουαρίου 2021 δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τους εργαζόμενους τους με βάση τις διατάξεις του παρόντος Σχεδίου, αλλά υποχρεούνται να τους περιλάβουν στις αιτήσεις τους στα εν λόγω Ειδικά Σχέδια.

Επισημαίνεται πως, για την περίοδο για την οποία θα καταβληθεί το Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του για την καταβολή του μισθού στους εργοδοτούμενους του που έλαβαν το εν λόγω Ειδικό Επίδομα Απουσίας από την Εργασία.

Σημειώνεται, δε, πως η περίοδος του Ειδικού Επιδόματος Απουσίας από την Εργασία θα θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης για σκοπούς εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πιστωθεί αναλόγως ο ασφαλιστικός λογαριασμός του δικαιούχου.

Οι κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο κατάλογο του Υπουργείου Υγείας, οι κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19 είναι οι εξής:

1/ Προϋπάρχουσα Χρόνια Αναπνευστική Νόσος (π.χ. βρογχικό άσθμα σοβαρής βαρύτητας, ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία ή σε μη-επεμβατικό αερισμό [CPAP ή ΒiPaP] κατ’ οίκον, σοβαρή πνευμονική υπέρταση (NYHA III και IV), σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή).

2/ Σοβαρή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης κάτω από 15 ml/min και αιμοκαθαρώμενοι).

3/ Καρδιακή αρρυθμία με μόνιμο απινιδιστή ή καρδιοπάθεια με μόνιμο απινιδιστή και αμφικοιλιακό βηματοδότη.

4/ Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά NYHA III ή IV.

5/ Καρδιαγγειακή νόσος:

  • Πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης: αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent τους τελευταίους 12 μήνες,
  • Αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (CABG (bypass)) τους τελευταίους 12 μήνες, και
  • Πρόσφατο ΑΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.

6/ Μυοκαρδιοπάθειες (Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδος, υπερτροφική, διατατική, διηθητική (αμυλοείδωση)).

7/ Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.

8/ Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (π.χ. TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

9/ Ενεργός χρόνια λήψη κορτικοειδών (≥20mg πρενδιζόνης ή ισοδύναμο της για ≥ 1 μήνες).

10/ Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

11/ Ασθενείς με κακοήθεια συμπαγούς οργάνου ή αιματολογική, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία.

12/ Ασθενείς με HIV ή ασθενείς με αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων < 200/mm3.

13/ Κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες.

14/ Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ – Ασθενείς με Πολύ Υψηλό Κίνδυνο, σύμφωνα με τις συστάσεις της Διεθνής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι κατηγορίες έχουν επιλεγεί βάσει της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της επιδημίας της νόσου COVID-19 στον διεθνή χώρο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: Brief.com.cy

Send this to a friend